Lažna vijest

Klik na YouTube link nije donacija bolnici u Bergamu

Klik na YouTube link nije donacija bolnici u Bergamu
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
28.03.2020

Klik na YouTube link nije donacija bolnici u Bergamu

Molimo građane da pažljivo provjere “cirkularne” poruke koje dobijaju prije nego što ih proslijede drugima, i tako pomognu u sprečavanju širenja deziformacija o pandemiji koronavirusa.

Brojni korisnici Viber-a i WhatsApp-a tokom prethodna dva dana su dobili poruku sadržine: 

„Molim te, proslijedi kome god možeš, bez obzira znaju li ili ne talijanski. Od pregleda ovog videa, bolnica u Bergamu, koja je na izmaku snaga, će dobiti novce.“  

 

U okviru poruke nalazi se link za pjesmu „Rinascerò, Rinascerai“ (Ponovo ću se roditi, ponovo ćeš se roditi“, koju izvodi Roby Facchinetti. 

Kako stoji u opisu videa na YouTube-u, ali i na Facebook stranici izvođača Robija Fakinetija, pjesma je nastala u znak podrške njegovom gradu Bergamu i svim ljudima koji su pogođeni koronavirusom kojima će pjesma, kako kaže Fakineti, dati potrebnu energiju. 

U opisu videa se pojašnjava da će sav prihod od preuzimanja i autorskih prava biti doniran bolnici Papa Giovanni XXIII u Bergamu, za kupovinu medicinske opreme. Navodi se i da je moguće uplatiti donacije na račun bolnice. 

Ono što, međutim, nije tačno u poruci koja je plasirana putem Viber-a i WhatsApp-a, a koja je ubrzo postala viralna, jeste da se klikom na link pjesme na YouTube-u direktno donira bolnici. Donacije se, pa ni u slučaju Bergama, ne mogu izvršiti automatski, klikom na link pjesme. 

Od ovakve poruke i njenog netačnog sadržaja ogradio se i izvođač pjesme, Robi Fakineti, koji je na svom Facebook-u napisao da ima onih koji su i u ovakvoj situaciji pronašli način za stvaranje haosa i nesporazuma: 

„Jasno se ograđujemo od ove netačne informacije, jer jedini način na koji možete pomoći je da legalno preuzmete pjesmu sa ovog linka, koji vodi do autorizovanih digitalnih platformi ili uplatom donacije na tekući račun bolnice Papa Giovanni XXIII u Bergamu“. 

Zbog netačne informacije i dovođenja u zabludu korisnika ove dvije platforme, ovakvu objavu, odnosno poruku, ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
28.03.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 12 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 17 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan