Klikbejt

Ko je prvi čovjek Rusije?

Ko je prvi čovjek Rusije?
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
17.06.2020

Ko je prvi čovjek Rusije?

Ovo je još jedan primjer obmanjujućeg naslova i opreme teksta koji čitaoca dovodi u zabludu i stvara mu pogrešnu sliku o informaciji prije nego što pročita cijeli tekst...

Regionalne medije nedavno je preplavio naslov:

Umro Je Prvi Čovjek RUSIJE, Upravo Objavljene Tužne Vijesti: Svijet U Suzama!

Ovaj naslov uglavnom je pratila i fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Naslov su objavili portali  Nezavisni portal, ZgubidanBalkan Life Today, Dobar dan, Alternativa online, Apotekica, Ekskluzivno.  

U tekstovima se navodi:

Jedan od najvećih ljudi Rusije, koji su Rusiju prikazali svijetu u najboljem svijetlu, preminuo je. Čitav svijet će ga pamtiti zbog njegovih uspjeha, a zbog njega je i Putin pustio suzu. Bio je svestran čovjek, a stajao je rame uz rame sa najvećim astronautima svijeta. Ruski kosmonaut Aleksej Leonov, preminuo je u 86-oj godini života.

Dakle, naslov koji su iskoristili pomenuti mediji predstavlja primjer klikbejta. Ovim naslovom i fotografijom, čitaoci su dovedeni u zabludu da je preminuo predsjednik Rusije, što je i sinonim za ''prvog čovjeka'' neke zemlje.

Vijest o smrti Alekseja Leonova, koju su medji objavili prije nekoliko dana je iz oktobra 2019. o čemu su tada izvijestili i domaći i regionalni portali.  Pojedini mediji su se i tada služili ovim manipulativnim naslovom i pratećim ilustracijama. Neki od njih su Alo, Novi.ba.

Zbog toga, pomenutim portalima dajemo ocjene klikbejt i reciklaža.

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa odnosno zbog povećanja čitanosti.

Ocjenu "recikLAŽA" dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcima konzumenta medijskog sadržaja.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
17.06.2020
Ocjena:
Klikbejt
Nezavisni portal: Klikbejt Zgubidan: Klikbejt Balkan life today: Klikbejt Dobar dan: Klikbejt Alternativa online: Klikbejt Apotekica: Klikbejt Ekskluzivno.me: Klikbejt

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
MMF nije zabranio nastavak izgradnje auto-puta, već je Vlada odustala od toga do stabilizacije javnih finansija

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Crnoj Gori kredit od 74 miliona eura što je ...

05.07.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

Zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono...

04.07.2020 prije 2 dana

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 2 dana