Dezinformacija

Kolumnisti slobodni u manipulacijama

Kolumnisti slobodni u manipulacijama
Katarina Kovačević
Autor
Katarina Kovačević
Objavljeno
24.06.2019

Kolumnisti slobodni u manipulacijama

Iako vrlo važna i zahtjevna novinarska forma, nijesu rijetki slučajevi da se kolumna u domaćim medijima, s vremena na vrijeme, koristi kao sredstvo za manipulisanje činjenicama, kreiranje starih i oživljavanje novih teorija zavjere ali i za plasiranje raznih dezinformacija. Sve ovo kolumnu, osim najzahtjevnijom, čini možda i najopasnijom novinarskom formom.

 Jedan od primjera u kojima je kolumna pretvorena u priliku za iznošenje višestruko problematičnih tvrdnji je kolumna koju je portal IN4S objavio 29.maja, pod nazivom:

 „EU igre bez granica: Crna Gora napredovala na antisrpskom putu“ 

Povod za objavljivanje kolumne je novi Izvještaj Evropske komisije u Crnoj Gori, koji predstavlja godišnji presjek stanja i napredak koji je država - kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ostvarila tokom protekle godine, od objavljivanja prethodnog izvještaja.

U kolumni se Briselu spočitava nemušt jezik i nedovoljno oštra retorika:

„Dok na jednoj strani, u Austriji na primjer, vlada pada, jer je javno otkriveno da je jedan član vladajuće koalicije nešto na nekom snimku nudio nekome, u Crnoj Gori neprimjetno prolazi Migova koverta teška 100.000 evra, zbog koje nikome ne fali dlaka sa glave. Sve to spada u onu frazu o „nedostatku vladavine prava“ koja nikoga ne obavezuje ni na šta, a ni slovo se ne kaže šta treba da se uradi da ta vladavina bude bolja. Zbog toga, sa ovakvim izvještaj EU, DPS ima razloga da maše, jer EU i dalje ćuti na očigledne zloupotrebe vladajuće stranke, pa čak ozbiljnije ne reaguju ni onda kada i oni vide da DPS nešto mulja sa kovertama i korupcijom“.

Suprotno tvrdnjama iz kolumne, Evropska komisija u dokumentu ističe:

„Pravni izborni okvir treba biti revidiran na sveobuhvatan način, s ciljem regulisanja svih ključnih aspekata procesa. U oktobru 2018, Skupština je osnovala privremeni odbor za za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Odbor, koji opozicija bojkotuje, tek treba da uradi sveobuhvatnu izbornu reformu mnogo prije narednih parlamentarnih izbora. Afera „Koverat“ zahtijeva kredibilan, nezavisan i efikasan institucionalni odgovor.“

Ovakve formulacije odgovaraju rječniku kojim se Evropska komisija služi godinama u izvještajima o napretku. U ovogodišnjem Izvještaju, u dijelu koji se odnosi na poglavlja 23 i 24, odnosno vladavinu prava, navodi se da je Crna Gora umjereno pripremljena za primjenu akija i evropskih standarda, ali da je određeni napredak napravljen.

Tvrdnje iz kolumne koje se odnose na Izvještaj EK i aferu „Koverat“ dobijaju ocjenu „dezinformacija“, koja odgovara medijskom izvještaju koji sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja.

Autor dalje ističe vremensko preklapanje objavjivanja Izvještaja sa posjetom crnogorskog premijera Duška Markovića Kosovu i sastankom sa Ramušom Haradinajem i NATO vježbom „Immediate Response 19“, koja je koja se održava u Hrvatskoj:

„Ne bih da me svrstaju u teoretičare zavjere, ali je teško ne povezati te događaje. Očigledno da je EU trn u oku Srbija i uticaj Rusije na Srbe, pa od ovdašnje vlasti traže da se oko toga jasno odrede. Izgleda da im nije dovoljno što je DPS Rusiju čak proglasio terotističkom grupom i njene građane osudio za tobožnju organizaciju državnog udara. EU očigledno traži od malih zemalja da one skoro svakodnevno pokazuju lojalnost, kako bi, kada već ne mogu u svojoj kući, svoju monolitnost pokazivali u zemljama poput Crne Gore. Valjda i to njih dodatno kuraži da istraju na briselskom putu, koji u posljednje vrijeme ozbiljno remete desničarski i nacionalni pokreti u Evropi". 

Datum objavljivanja ovogodišnjeg Izvještaja o napretku u sklopu Paketa proširenja 2019, koji se svake godine očekuje na proljeće, zavisilo je od održavanja izbora za Evropski parlament, što su ranije potvrili i evropski zvaničnici, navodeći da će Paket proširenja biti objavljen nakon izbora za Evropski parlament.

Ovakve tvrdnje dobijaju ocjenu „teorija zavjere“, jer daju neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana („zavjere“).

U kolumni se zatim navodi da je posjeta Markovića Kosovu politički neukusna i licemjerna:

„U to se uklapa i vježba hrvatskih i montenegrinskih vojnika. I Hrvatska u spoljnim odnosima ima samo jednu konstantu, a to je mržnja i otvoreno neprijateljstvo prema Srbiji, pa vježbajući sa Hrvatima domaći DPS-ovci pokazuju da su i oni na tom putu.“

NATO vježbe dio su uobičajnih aktivnosti ovog vojno-političkog saveza, u kojima učestvuju kako članice, tako i partnerske države.

Učešće crnogorske Vojske u pomenutoj vježbi, koja je u Hrvatskoj okupila 1,6 hiljada pripadnika oružanih snaga, svakako je očekivano, budući da je Crna Gora članica NATO-a.

Dovođenje u vezu učešća u ovakvim vježbama sa pokazivanjem neprijateljstva prema Srbiji nije logično niti utemeljeno, budući da učešće Srbije u vježbama koje organizuje NATO nije nepoznanica.

Srbija, kao što je poznato, sa NATO savezom sarađuje u okviru programa Partnerstva za mir i imala je priliku da bude dio vježbi koje organizuje NATO, među kojima je terenska vježba za suočavanje sa posledicama elementarnih nepogoda, koja je, u organizaciji Alijanse, 2017. godine održana u Bosni i Hercegovini, u Tuzli, o čemu su dostupni i zvanični podaci. U vježbi su tada, uz predstavnike Hrvatske, učestvovali i predstavnici Crne Gore, ali i Srbije.

Na ovaj način autor kolumne manipuliše činjenicima, kako i ocjenjujemo ovakve tvrdnje.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „manipulisanje činjenicama“ dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Slične medijske objave, poput ove kolumne, predstavljaju priliku za plasiranje željenih teorija i stavova koji odgovaraju ideološkom opredjeljenju medija, pod okriljem slobodne novinarske forme.

Činjenice su neprikosnovene, komentar je slobodan – jedan je od osnovnih principa novinarstva kojeg bi svaki iole ozbiljan medij trebalo da se pridržava. Ipak, interpretacija, komentar i javno izrečen sud o nečemu, posebno kad su u pitanju kompleksne teme, mora počivati na činjenicama.

Kolumnisti sa ovih prostora nerijetko pribjegavaju stilu koji je karakterističan za ovo medijsko podneblje, a koje karakteriše blijeda ili gotovo nikakva granica između mišljenja i činjenice.

Novinarska forma kojom se autor služi svakako ga ne abolira od odgovornosti koju svako mora imati kad je u pitanju javno izgovorena riječ.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Katarina Kovačević
Objavljeno:
24.06.2019
Ocjena:
Dezinformacija,Manipulisanje činjenicama,Teorija zavjere
IN4s: Dezinformacija,Manipulisanje činjenicama,Teorija zavjere

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Sastav ljekova i vakcina nije tajna i može se jednostavno provjeriti

U danima pandemije koronavirusa množe se teorije zavjere o tome kako osnivač...

26.05.2020 prije 12 sati

Lažna vijest
Nema zabilježenih slučajeva omamljujućih maski i pljačkanja građana

U vrijeme pandemije koronavirusa, komunikacione platforme kao šti su Viber i WhatsApp,...

26.05.2020 prije 17 sati

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 1 dan