Manipulisanje činjenicama

Komisija ne radi građanima iza leđa

Komisija ne radi građanima iza leđa
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
25.03.2020

Komisija ne radi građanima iza leđa

Borba prenosi izjavu predsjednika Opštine Tuzi, Nika Đeljošaja, da trenutna situacija u Crnoj Gori neće usporiti razgraničenje između Opštine Tuzi i Glavnog grada, jer i on i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rade punom parom.

Portal Borba objavio je 18. marta tekst

Rade iza leđa građana dok traju vanredne mjere: Đeljošaj i gradonačelnik Vuković pregovaraju da kompletne Kuče predaju opštini Tuzi!

Borba prenosi izjavu predsjednika Opštine Tuzi, Nika Đeljošaja, da trenutna situacija u Crnoj Gori neće usporiti razgraničenje između Opštine Tuzi i Glavnog grada, jer i on i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rade punom parom, i dodaje svoj komentar:

Nakon ovog očekuje se da nadležni organi reaguju, jer ovakve izjave izazivaju širenje panike i to u vrijeme trajanja posebnih mjera koje je država donijela zbog koronavirusa.

Borba je vjerodostojno prenijela izjavu Đeljošaja koju je dao listu Pobjeda, da ne odustaju od kučkih sela, koja su, kako je rekao, po katastarskim opštinama dio Tuzi, jer se radi o istorijskom dijelu Malesije.

Međutim, sporni dio objave odnosi se na naslov, kojim se čitalac navodi na zaključak da je razgraničenje dvije opštine posao koji se obavlja tajno, bez znanja građana, iako se radi o poznatim spornim tačkama u procesu koji je u toku već mjesecima, čak i u situaciji kada raste broj zaraženih korona virusom. Dakle, ne radi se ni o kakvom skrivenom planu, već o regularnim aktivnostima komisije za razgraničenje, koja je formirana krajem 2018. godine, i koja funkcioniše i u postojećim uslovima, pa se ni izjave nadležnih kojima informišu javnost o novinama i ishodima pregovora, kako Borba ocjenjuje u tekstu, ne mogu okarakterisati kao širenje panike.

Dodatno, ovakvim naslovom medij navodi čitaoce na zaključak da je pitanje razgraničenja, koje se odnosi na jednu od spornih teritorija – Kuče, gotovo završeno, iako i sam Đeljošaj objašnjava da se radi tek o zahtjevu Opštine Tuzi i napominje da će, ukoliko ne bude postignut sporazum, to pitanje biti riješeno arbitražom.

Zbog senzacionalističkog načina izvještavanja, interpretacije prenesene izjave i njenog stavljanja u neodgovarajući kontekst, objavu Borbe ocjenjujemo kao „manipulisanje činjenicama“. Ovu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
25.03.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Borba: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Reciklaža
Trampovi stavovi o vakcinaciji stari pet godina

Trampova izjava koja je sada objavljena odnosi se na njegov stav o vakcinaciji, izrečen...

25.05.2020 prije 8 sati

Teorija zavjere
Čipovanje ljudi nije uslov članstva u EU

Nakon brojnih medijskih dezinformacija da je cilj bogatih i moćnih da vakcinu za...

25.05.2020 prije 13 sati

NEDJELJNI KOMENTAR: PREGLED SEDMICE 18.05.-24.05.

U prethodnoj sedmici dešavanja na liniji država-crkva, pojačani nacionalni naboj u...

24.05.2020 prije 1 dan