Kompanija Fajzer nije obustavila proizvodnju vakcina protiv korone

1145

Već neko vrijeme svjedoci smo kontinuiteta dezinformisanja javnosti o vakcinama protiv COVID-19 virusa. Na tapetu teoretičara zavjere svakodnevno su netačne tvrdnje o samom procesu vakcinacije, sastavu vakcina, distribuciji, proizvodnji, ali i navodno fatalnim posljedicama koje su one direktno izazvale.

U Fejsbuk objavi toga tipa, navodi se kako je kompanija Fajzer obustavila proizvodnju svojih vakcina, kako bi ispitali neželjena dejstva i smrtne ishode koji su se desili nakon njenog primanja.

Ove tvrdnje nesumnjivo su lažne, a njihovim demantovanjem bavili su se i sa nekih relevantnih adresa.

U teksu na sajtu Voice of America(VOA) objavljen je demanti sporne konstatacije, odnosno informacija da Fajzer nije obustavio proizvodnju vakcina zbog smrtnih slučajeva koji su se desili nakon njenog primanja.

Time jasno stavljaju do znanja javnosti da se radi o dezinformaciji a pozivaju se na Polygraph.info, sajt specijalizovan za sprečavanje distribucije lažnih vijesti, koji funkcioniše upravo u sklopu Voice of America medijske kuće.

Line Feders, portparolka kompanije Fajzer, rekla je da postizanje novog cilja od dvije milijarde doza godišnje, za posledicu može imati manje doze vakcina za evropske zemlje krajem januara i početkom februara.

Imajući u vidu ove činjenice, zaključujemo da je ovo još jedan pokušaj obmane javnosti netačnim informacijama, i pokušaj da se diskredituje proces vakcinacije protiv korona virusa i kompanija koja je proizvodi. Zbog toga smo ovu objavu ocjenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest