Laž da Putin šalje vojsku na Kosovo

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Geopolitika i navodna spremnost predsjednika Rusije Vladimira Putina da brani Srbiju i vrati Kosovo u njen sastav nepresušni su izvor medijskih manipulacija. Ovoga puta je narativ o Putinu, kao čovjeku koji će vratiti Kosovo Srbiji, plasiran u više regionalnih portala koji su objavili da je predsjednik Rusije spreman da sa vojskom uđe na Kosovo.

Mediji su objavili vijesti navodeći da je predsjednik Savjeta Federacije Rusije za međunarodne poslove Konstantin Kosačev praktično najavio ulazak ruske vojske na sjever Kosova nakon akcije kosovske policije i hapšenja više osoba srpske nacionalnosti.

Portali pravda.rs, alo.rs i republika.rs, srbijajavlja.com su u uvodu svojih članaka, koji su istovjetni, naveli:

"Ako nas Srbija pozove, Rusija je spremna da vojno interveniše i zauzme sever Kosova. Jasnu, glasnu i direktnu poruku, čija je ovo suština, izrekao je Konstantin Kosačev, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina".

Tek nakon toga se napominje da je Kosačev zapravo poručio da Rusija može da pruži podršku Srbiji u osiguravanju bezbjednosti u regionu ako dobije zahtev od Beograda.

Ovaj tekst objavili su i Skandalozno.net, bosnae.info, portal Slobodna Bosna,  koji je rečenicu o zauzimanju sjevera Kosova objavio čak kao citat Kosačeva.

“Ako nas Srbija pozove, Rusija je spremna da vojno interveniše i zauzme sjever Kosova”, kazao je Konstantin Kosačov, jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, „citirali“ su ovi portali Kosačova. 

Kao izvor za ovu informaciju portali su koristili RIA novosti koja je objavila tekst na osnovu intervjua sa ruskog radija VestiFM.

Međutim, u tekstu RIA novosti ni u jednom dijelu se ne navodi da je Kosačev kazao da je Rusija spremna da zauzme sjever Kosova.
 

„Vlasti Srbije će ponovo morati da odluče da očiste posledice grešaka Zapada, ali ne isključujem mogućnost saradnje sa vlastima Rusije, ako dobijemo odgovarajući zahtev“.

S obzirom na činjenicu da ruski zvaničnik nijednom nije pomenuo da bi Rusija mogla da pošalje vojsku na Kosovo, već da je kazao da je ta država spremna da pomogne Srbiji u osiguravanju bezbjednosti, a da su mu mediji te riječi praktično "stavili u usta",  objave portala pravda.rs, alo.rs i republika.rs, Slobodna Bosna, Skandalazno.net, Srbijajavlja, VestiSrbija24, Bosnaeinfo ocjenjujemo kao „lažnu vijest“. 

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Takođe, uočili smo da su neki mediji objavili izjavu Kosačeva bez dodavanja tvrdnji o navodnoj spremnosti Rusije da vojno interveniše na Kosovu.

Srbija danas, Vesti net, Sputnjik i B92.net objavili su tekstove sa sljedećim naslovima:

 "Poruka iz Moskve: Srbi zovite da zajedno rešimo Kosovo. Iz Rusije stigao predlog koji se ne odbija"

"Rusija predlaže rešenje za Kosovo: Kosačev dao Srbiji predlog koji se ne odbija"

"Kosačov: Rusija može pomoći Srbiji u obezbeđivanju regiona"

"Kosačov o situaciji na KiM: Mogli bismo da pomognemo Srbiji, ako dobijemo zahtev Beograda"

Očigledna je namjera ovih portala da senzacionalističkim naslovima privuku pažnju čitalaca, zbog čega objave ocjenjujemo kao „klikbejt“.

Ocjenu "Klikbejt" dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju konzumenta/kinje, obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Pravda Lažna vijest; Republika.rs Lažna vijest; Alo Lažna vijest; Srbija danas Klikbejt; Vesti net Klikbejt; Skandalozno Lažna vijest; Slobodna Bosna Lažna vijest; Srbija javlja Lažna vijest; Vesti Srbija 24 Lažna vijest; Bosnae Lažna vijest; Sputnik Klikbejt; B92 Klikbejt;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 20. 06. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 2 mjeseca

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org