Laž kao iz lošeg filma: Scene sa brazilskog groblja smjestili u filmski studio

1157

Pandemija koronavirusa odnijela je više od 2,3 miliona života. Ipak, pojedinci i dalje iznose tvrdnje da je COVID-19 globalna zavjera i manipulišu brojem smrtnih slučajeva.

Neke od takvih tvrdnji šire se društvenim mrežama širom planete.

Jedna od njih je objava koja prikazuje masovnu sahranu žrtava COVID-19 i pripremu groblja u Brazilu, a uz koju je dodata i fotografija kojom se tvrdi da je sve zapravo snimljeno ispred zelenog platna, ispred kojeg se snimaju filmovi.

Originalna fotografija napravljena je na brazilskom groblju Vila Formosa. Zapravo, izvučena je iz video reportaže o pripremi Brazila za sahranjivanje preminulih od COVID-19, koju je snimio Rojters.

Video snimci sahranjivanja i pripreme groblja mogu se pronaći na internetu, a snimljeni su još u aprilu 2020. godine.

Da bi fotografija iz Brazila bila pretvorena u laž, iskorištena je fotografija filmskog seta, kaja se može kupiti na sajtu Shutterstock. Ta fotografija prosto je „nalijepljena“ preko originalne kako bi se stvorio utisak da je scena sa groblja snimljena poput filma.

Tehnika snimanja ispred zelenog platna (chroma key) donijela je neke od najboljih scena iz filmskog svijeta. Prosto, glumci se snimaju ispred zelenog platna a onda se kompjuterski u pozadini dodaje željena scena.

Ovom objavom bavili su se faktčekeri širom svijeta, i svi su došli do istovjetnog, očiglednog zaljučka, u pitanju je lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest