Laž koja obilazi kontinente: Vakcinisanima nije zabranjeno da doniraju krv

Tvrdnja da vakcinisane osobe ne mogu donirati krv nanovo se širi društvenim mrežama.

230

Tvrdnja da vakcinisane osobe ne mogu donirati krv nanovo se širi društvenim mrežama.

Ova dezinformacija obišla je više kontinenata – prvo se tvrdilo da vakcinisani u Japanu ne mogu donirati krv, onda u Americi, a na red je došla i Evropa, preciznije, Srbija.„Crveni krst kaže da svako ko je primio vakcinu protiv COVIDA-19 NE MOŽE da donira krv (ni Plazmu) za pomoć drugim pacijentima jer mRNA i DNK vakcine brišu antitela i njihova krv (i Plazma) je neefikasna za lečenje obolelih! Zar to onda ne znači da pandemiju šire vakcinisani?“, glasi objava na Fejsbuku.

Kao ni u Japanu i Americi, ni Crveni krst u Srbiji, niti bilo koja druga zdravstvena ustanova, nijesu zabranili da vakcinisane osobe doniraju krv.

Na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije, u dijelu u kojem se navode kriterijumi za privremeno odbijanje davalaca krvi, navodi se da je najduži period nakon vakcinacije kada se ne smije davati krv 360 dana i to nakon vakcine protiv bjesnila.

Za vakcine sa inaktivisanim virusom, kakva je na primjer, Sinofarm, broj dana u kojima se ne smije donirati krv je – nula.

Takođe, Dr Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije za RTS je objasnila da svi koji su primili Sinofarmovu i Fajzerovu vakcinu mogu dati krv bez odlaganja, a što se tiče Sputnjika i Astra-Zeneke, moraju da prođu dvije nedelje od primljene druge doze.

Crveni krst u Srbiji objavio da osobe koje su primile nereplikantnu, inaktivisanu ili mRNA (iRNK) baziranu vakcinu (Kineska-Sinopharm, Fajzer-Biontek, Moderna) mogu davati krv bez odlaganja nakon završene vakcinacije dok osobe koje su vakcinisane živom-izmijenjenom virusnom vakcinom ne treba da daju krv 14 dana nakon prijema vakcine (Oxsford-AstraZeneca, Sputnik V, Johnson and Johnson).

S obzirom na to da vakcinisanim osobama nije zabranjeno da doniraju krv, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

24/09/2021

Ocjena:

Lažna vijest