Manipulisanje činjenicama

Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
13.05.2021

Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na Fejsbuku nudi se kao dokaz da pandemija koronavirusa ne postoji.

Ovaj video je pregledan 53.000 puta, a prati ga post sljedeće sadržine.

„Razotkrivanje. Ispostavilo se da su crne kese od „450 smrtnih slučajeva“ ustvari punjene papirom. Gledajte. Dijelite“.

Objava kojom se pokušava negirati postojanje pandemije koronavirusa u stvarnosti  je zapravo protest studenata medicine ispred Univerzitetske bolnice u Kartakasu u Venecueli kojim se želi skrenuti pažnja na tešku situaciju u toj državi sa koronavirusom. O tome je pisao portal  Efectococuyo.com.

Ovaj portal u svom tekstu objašnjava da se protest desio 6. aprila ujutro kada su studenti sa kesama ispunjenim papirima koji sumuliraju leševe i transparentom „ 430 preminulih, vakcine sada“ demonstrirali, ali da njihov protest nije dugu trajao jer su izbačeni iz zdravstvenog centra zbog povike i naguravanja. Protestvovali su zbog toga što ima više od 400 mrtvih zdravstvenih radnika.

„Studenti medicine protestovali su zbog nedostatka zaštite zdravstvenog osoblja koje se suočava sa pandemijom COVID-19. Zahtijevali su od vlasti dolazak vakcina i masovnu vakcinaciju svim profesionalaca Univerzitetske bolnice i ostatka zemlje, kao i u administrativnim oblastima domova zdravlja“ prenosi Efectococuyo.com.

Performans studenata, kako prenosi Elnacional.com su prekinule pristalice predsjednika Nikolasa Madura koje su uništile kese napunjene papirom, a što se vidi i na snimku koji je podijeljen na ovoj Fejsbuk stranici čim smo se objavama i ranije bavili.

Faktčekeri iz španskog portala Maldita i AFP-a koje su analizirale ovu objavu utvrdile su sa da je ovaj snimak napravljen iz dva dijela od kojih je prvi povezan  sa skandalom u vezi sa stvarnom smrću od COVID-19, dok drugi dio  prikazuje studentski protest u Karakasu.

Prema podacima sa sajta Woldometars u trenutku pisanja ovoga teksta u Venecueli ukupno ima 159,527,873 zabilježenih slučajeva oboljelih od koronavirusa i 3,315,351 umrlih.

Ovu objavu ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Manipulisanje činjenicama Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
13.05.2021
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 12 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 12 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 12 sati