Laži i predrasude: Na slici nijesu premijer Luksemburga i njegov suprug, već Končita

2043

Narativi o „dekadentnom Zapadu“, i „nastranim vrijednostima“ koje dolaze sa Zapada svakodnevni su na društvenim mrežama

Takve objave nerijetko su jako diskriminatorne i uvrjedljive.

Jedna od takvih objava viralna je na Fejsbuku. Ovom društvenom mrežom dijeli se fotografija za koju se tvrdi da se na njoj nalazi premijer Luksemburga sa svojim suprugom.

„Ovo je evropska kultura koju nam namecu pa sad vidi jeli ovo zivot“, dodaje se u propratnom tekstu fotografije.

Na fotografiji, jasno je, nije premijer Luksemburga Savier Betel, niti njegov suprug. Betela i njegovog supruga Gotjea Destenea možete vidjeti na ovoj fotografiji.

Na fotografiji koja se dijeli još od juna,  nalazi se austrijski pjevač, poznat po učešću na Evroviziji u scenskom liku Končite Vurst, a ona je objavljena još 28. februara 2019. godine , kada je zabilježena na takozvanom „Opera balu“.

S obzirom na to je više nego jasno da fotografija nema veze sa premijerom Luksemburga, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest