Lažna vijest iz 2016: Policija nije dozvolila razbijanje vozila zbog zaključanih ljubimaca

Korisnici društvenih mreža u regionu posljednjih mjesec dana šire lažnu vijest o navodnoj preporuci policije šta raditi u slučaju da se na visokoj temperaturi naiđe na zaključanog kućnog ljubimca u automobilu, a koja je stara nekoliko godina.

300

Korisnici društvenih mreža u regionu posljednjih mjesec dana šire lažnu vijest o navodnoj preporuci policije šta raditi u slučaju da se na visokoj temperaturi naiđe na zaključanog kućnog ljubimca u automobilu, a koja je stara nekoliko godina. U Fejsbuk objavi, koju prati fotografija psa u automobilu, se navodi:“Policija kaže da ako vidite psa, mačku ili drugu životinju zaključanu u automobilu na visokoj temperaturi, fotografišite kućnog ljubimca, automobil i registraciju, zatim razbijte prozor automobila kako biste spriječili smrt. Na taj način, nećete biti optuženi za štetu imovine. Fotografije (dokazi) policije i vlasnika psa će biti pozvani na sud i za to će biti strogo odgovorni! Može li neko kopirati i zalijepiti ovu informaciju kako bi spriječio ovu okrutnost?! Ljeto nam dolazi!  Ne dozvolite da životinje pate…. Hvala vam”.

Ova lažna tvrdnja stara je nekoliko godina unazad  i prije pojave na našem govornom području dijeljena je na socijalnim mrežama u inostranstvu.

Portal provjeru činjenica, Snopes, razobličio je ovu neistinu još 2016. godine.

Oni su tada prenijeli reakcije više policijskih odjeljena koja su navela da nikada nijesu davali ovakve instrukcije, objasnili da postoje države, poput američke savezne države Oregona, koje dozvoljavaju slične radnje, ali isključivo pod određenim okolnostima.

Tim za provjeru činjenica iz AFP-a je utvrdio da je sličan post na Fejsbuku jedan od korisnika iz Australije (Kvislend) objavio u januaru 2017. godine i da je on podijeljen više od 87.000 puta, da je imao 1.000 reakcija i 400 komentara.

Kako AFP objašnjava u tom postu piše da policija sugeriše da ako se vidi pas u zatvorenom automobilu po vrućem vremenu da se fotografiše zajedno sa automobilom, da se snimi temperatura i razbije prozor, te da se za to ne može krivično odgovarati.“Iako objava na Fejsbuku u ovom slučaju dolazi od korisnika Kvinslenda, AP Factcheck je pronašao raniji primjer korisnika iz Velike Britanije 2015. godine koji je objavio poruku u grupi za kućne ljubimce na prodaju”, navodi AFP u analizi.

Dalje se objašnjava da je američki portal za provjeru činjenica Snopes istražio ovu objavu 2016. godine, dok su različite verzije nastavile da kruže po mreži.“Policije u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u odbacile su savjete navedene u zahtjevu, pozivajući ljude da ih kontaktiraju ili nadležne vlasti ako vide nesrećnu životinju zaključanu u vrućem automobilu. Međutim, u julu 2015. godine, otprilike u isto vreme kada se zahtjev prvi put pojavio, na snagu je stupilo produženje takozvanog zakona dobrog Samarićanina u Tenesiju, koje je civilima omogućilo da preduzmu mjere kada uklanjaju maloletnika ili životinju iz vozila”, navodi AFP  kome je ministar policije Kvislenda Mark Rian rekao da je objava na Fejsbuku prevara.

Kolege iz Raskrinkavanje.ba su u svojoj analizi utvrdile da je ova objava na našem govornom području najprije podijeljena u Hrvatskoj  i da je tamošnja policija demantovala da je davala preporuke, da bi se nakon toga širila u regionu.

Iz crnogorske Uprave policije za “Raskrinkavanje” su potvrdili da nijesu  davali  preporuke u ovom slučaju.

Na sajtu barkpost.com može se naći tabela država koji štite životinje u vrućim automobilima.

Pošto nije tačno da postoje preporuke policije da ako se vidi pas, mačka ili druga životinja zaključana u automobilu na visokoj temperature da se fotografišu ljubimac, automobil i registraciju, zatim razbije prozor automobila da bi se spriječila smrt  ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

12/07/2021

Ocjena:

Lažna vijest