Lažna vijest

Lažna vijest iz lažnog suda

Lažna vijest iz lažnog suda
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
19.06.2020

Lažna vijest iz lažnog suda

Novi slučajevi koronavirusa ispraćeni su novim manipulacijama na društvenim mrežama.

Manipulacija je ovog puta isplivala na Fejsbuku gdje su korisnici te mreže počeli da dijele navodni dopis kojim se tvrdi da je „Međunarodni sud za ljudska prava“ poslao dopis svim državama potpisnicama „Ženevskog sporazuma“ kojim se kaže da države treba da prekinu svako dalje zatvaranje i izolaciju građana jer se to smatra „vođenjem psihološkog rata protiv svakog pojedinca“.

Dopis je na njemačkom jeziku, na njemu se vidi ime predsjednika Njemačke, Valtera Štajnmajera dok u zaglavlju stoji Gerichthof der Menschen, što u prevodu znači - Narodni sud.

Kao prvo, Međunarodni sud za ljudska prava ne postoji, i ko god da je ovu manipulaciju plasirao u javnost nevješto je pokušao da (valjda) Evropski sud za ljudska prava ili Međunarodni sud pravde uključi u ovu laž.

Druga očigledna stvar je to da je vidljivo da je Štajnmajeru dopis „poslat“ od strane organizacije  Gerichthof der Menschen. Na njihovom sajtu nema nikakve informacije o tome ko su oni, osim da su samoproklamovani sud koji se  bavi otkrivanjem kršenja ljudskih prava i kršenja međunarodnog prava.  Pretragom na internetu, pronaći ćete je samo kao jednog od partnera tzv ‘’Genesis grupe’’, ponovo bez impresuma ili šireg objašnjenja o djelatnostima i potvrdi o autentičnosti njihovog rada.

Sadržaj koji se dijeli na Fejsbuku poziva građane da ne dozvole novu izolaciju i može biti veoma opasan u doba pandemije.

Dakle, jasno je da je u pitanju lažna vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
19.06.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
MMF nije zabranio nastavak izgradnje auto-puta, već je Vlada odustala od toga do stabilizacije javnih finansija

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je Crnoj Gori kredit od 74 miliona eura što je ...

05.07.2020 prije 1 dan

Manipulisanje činjenicama
U Crnoj Gori nijesu zabranjene samo litije

Zbog povećanja broja zaraženih od virusa korona u Crnoj Gori, Nacionalno koordinaciono...

04.07.2020 prije 2 dana

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 2 dana