Lažna vijest

Lažna vijest o aktivnostima vojske i policije

Lažna vijest o aktivnostima vojske i policije
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
16.05.2020

Lažna vijest o aktivnostima vojske i policije

Neutemeljene i senzacionalističke tvrdnje od trenutka pritvaranja sveštenika SPC zbog litije u Nikšiću pune stranice tabloidnih medija.

Takav tekst objavio je portal Sputnik  pod nazivom

„Vojna vozila i policijske patrole između Podgorice i Nikšića –Svi  moraju da kažu kuda idu/video/“

U tekstu koji je objavljen 15. maja se navodi:

„Na izlazu iz Podgorice ka Nikšiću primijećen je od jutros veliki broj vojnih vozila. Na putu ka Nikšiću policija zaustavlja sva vozila, legitimišu vozače koji moraju da daju izjavu zašto tačno idu u Nikšić. Vojne i policijske patrole raspoređene su na dan kada bi uhapšeni vladika Joanikije i sveštenici trebalo da budu izvedeni pred sudiju. Građani Crne Gore već nekoliko dana protestuju zbog hapšenja vladike Joanikija u više gradova“

Tekst prate dva video snimka gde se na jednom vide vojna vozila koja su parkirana ispred jedne pekare, a na drugom snimku se vidi policijska patrola na putu.

Objavu Sputnika prenijeli  su brojni regionalni portali - Nezavisne, Srbininfo, Bl-portal, Informer, Prijedor24h, Objektiv ,Vidovdan, Alo, Srbijadanas, Kurir i Novi glas.

Povodom objave regionalnih medija zvanično se oglasilo Ministarstvo odbrane Crne Gore  koje istaklo da je u pitanju lažna vijest i da su vojni kamioni prevozili opremu iz privremenih bolnica koje su formirane zbog pandemije COVID-19.

 “U tekstu koji je objavljen u srpskim tabloidima Kurir i Sputnjik, lažima i neistinama još jednom se pokušava širiti panika među narodom. Obavještavamo javnost da vojni kamioni koji se vide na snimku prevoze opremu iz privremenih bolnica. Nekoliko jedinica Vojske Crne Gore ovih dana je angažovano za tu aktivnost, kako bi se oprema dopremila u hangar na Kapinom polju. Vojska Crne Gore nastavlja predano da radi, kao sto je to uvijek činila, a posebno u prethodna dva mjeseca kada je bilo ugroženo zdravlje kompletnog stanovništva.” navodi se u reagovanju Ministarstva odbrane.

Tekst portala Sputnik ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objavu regionalnih portala - Nezavisne, Srbininfo, Bl-portal, Informer,prijedor24h, Objektiv,Vidovdan, Alo, Srbijadanas, Kurir, Noviglas ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti. Ovu ocjenu  dobijaju  medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj  drugog medija, a koji sadrži lažnu vijesti.Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijesti. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni  drugim  negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje  takvih sadržaja.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
16.05.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Sputnik: Lažna vijest Nezavisne novine: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbin.info: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti BL Portal: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Informer: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Prijedor 24h: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Objektiv.rs: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Vidovdan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Alo: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Srbija danas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Kurir: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Novi glas: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Ljekar u službi širenja spornih tvrdnji

Nerijetko smo imali priliku da u toku pandemije čujemo razne dezinformacije ili teorije...

22.09.2020 prije 21 sat

Lažna vijest
Pogrešna slika - nemjerljiva šteta

Snimak iz Novog Sada, na kom se vidi kako su jednom mladiću nakon što je brutalno...

16.09.2020 prije 6 dana

Lažna vijest
Vakcine ne sadrže toksine, zagađivače, agense koji uzrokuju sterilitet...

Skepticizam prema vakcinama i dalje je prisutan uprkos širokom medicinskom konsenzusu o...

15.09.2020 prije 1 nedjelju