Lažna vijest

Lažna vijest o alibiju za nepriznavanje izbornog rezultata

Lažna vijest o alibiju za nepriznavanje izbornog rezultata
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
03.09.2020

Lažna vijest o alibiju za nepriznavanje izbornog rezultata

Izborni dan u Crnoj Gori su obilježile brojne lažne vijesti na društvenim mrežama i portalima.

Jednu od njih objavio je portal „Udar“ u tekstu sa naslovom

“POTEZ IZ OČAJA Koalicija „Za bolju budućnost Crne Gore“ svjesna da gubi izbore, prelazi na plan „B“ – spremaju lažne nepravilnosti i pritužbe kako bi poništili rezultate izbora!”

 U tekstu se navodi:

“Opoziciona koaliciona lista „Za bolju budućnost“ je u panici! Kako portal UDAR saznaje, čelnici koalicije „Za bolju budućnost“ analizirali su danas oko 15 sati aktuelni izborni dan i na osnovu sadašnjih informacija, razloga za optimizam nema. Prema našim pouzdanim informacija, čelnici koalicije su zbog toga odlučili ekspresno da pređu na „plan B“. Odmah je odlučeno da se sazove vanredna konferencija za novinare kako bi našli alibi za ono što ih čeka večeras, a to je izborni poraz. Plan podrazumijeva da se do kraja glasanja, prikazuju raznorazne nepravilnosti. Biće tu dosta i raznih lažnih grešaka prilikom glasanja, a sve sa namjerom kako bi zatrpali Državnu izbornu komisiju i biračke odbore sa nekim neosnovanim pritužbama, pošto izborni dan prolazi prilično mirno – rekao je naš izvor. Portal UDAR saznaje da je i situaciju u „glavnom štabu“ prilično mučna, nakon informacija sa terena i da se sada nikome i ne objašnjava zašto ni ovaj put neće uspjeti da promijene vlast. Koalicija „Za bolju budućnost“ u startu je vjerovala kada je javljeno da veliki broj birača izlazi na glasanje, da bi to mogao biti uspjeh, ali su nakon analize podataka sa terena vidjeli da to nije baš kako su zamislili odnosno kako bi oni željeli. Problem je nastao i što pojedini funkcioneri „Za bolju budućnost Crne Gore“ su odbijali da se pojave na konferenciji za medije, jer smatraju da bi odgovornost trebalo da preuzmu ljudi, mahom nestranačke ličnosti jer je njima u ovoj kampanji dat „veći publicitet“.

Portal Udar je u potpunosti plasirao čitaocima činjenično pogrešne informacije, jer se od svega navedenog u tekstu ništa nije desilo. Opoziciona lista “Za budućnost Crne Gore”  tokom izbornog dana nije se u javnosti oglašavala sa bilo kakvim informacijama iz kojih bi se naslutio “plan B” koji se u tekstu navodi, već je u prvom obraćanju javnosti u  večernjim satima izašla sa informacijama o pobjedi opozicije na parlamentarnim izborima.

Autori  teksta  netačno su naveli čak i naziv koalicione liste koja je okupljena oko Demokratskog fronta, pa su umjesto pravog naziva “Za budućnost Crne Gore” u tekstu koristili naziv “Za bolju budućnost Crne Gore”.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
03.09.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Udar: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nove obmane o vakcini: Dokument nema veze sa Pfizerom

Kada se manipuliše o vakcinaciji, iza antivakserskog pokreta ne prezaju ni od...

20.01.2021 prije 2 sata

Teorija zavjere
Nema dokaza da su tekst pjesme „Šetajući pored Ljubovića“ mijenjali komunisti

Neutemeljene tvrdnje o istoriji svakodnevna su pojava na društvenim mrežama i u...

20.01.2021 prije 10 minuta

Manipulisanje činjenicama
Manipulacija presudom: Evropski sud ne tvrdi da vakcine uzrokuju bolest

Iako je pandemija koronavirusa odnijela više od dva miliona života, a hitno odobrene...

19.01.2021 prije 2 sata