Lažna vijest

Lažna vijest o hapšenju pape Franja

Lažna vijest o hapšenju pape  Franja
Jelena Popović
Autor
Jelena Popović
Objavljeno
12.01.2021

Lažna vijest o hapšenju pape Franja

Svako od nas bar jednom je pročitao izmišljenu izjavu koja je pripisana nekom političaru, državniku, vjerskom vođi, ličnostima iz različitih oblasti javnog života, umjetnicima, sportistima... Dezinformatori često kreiraju i potpuno netačne i lažne informacije čiju okosnicu čine upravo ličnosti koje su poznate čak i svjetskoj javnosti.

Među posljednjim „žrtvama“ ovakvih vijesti našao se i poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo. 

Portal Istinom protiv lazi juče je objavio da je papa Franjo uhapšen, a ova vijest dijeljena je i među korisnicima Facebooka.

U objavi se navodi:“Priču o uhićenju Pape potaknuo je Vatikan koji se sinoć bio u potpunom mraku, a svi prilazi blokirani. Dok se vijest o međunarodnoj zavjeri, u koju je bila umješana talijanska vlada kako bi se uklonilo predsjednika Donalda Trumpa nije ni slegla, stiže nova senzacionalna vijest: Papa Franjo je uhićen zbog trgovine više desetaka djece”.

Informacija o navodnom hapšenju pape Franja je neistinita, nema zvaničnih saopštenja koja bi potvrdila ove navode, a nijedan relevantni medij ili agencija nije objavila ovu vijest.

Informaciju o hapšenju pape Franja objavio je medij Conservative Braver, a demantovana je od strane Katoličke novinske agencije (CNA). 

Papa Franjo redovno obavlja svoje dužnosti, o čemu je javnost obaviještena putem medija, ali i zvaničnih kanala na društvenim mrežama (obje objave su od 11.01.2021.godine).

Sveta Stolica je objavila i redovan raspored aktivnosti pape Franja za ponedjeljak 11.01.2021.

Takođe, papa Franjo redovno prima u posjetu i državne zvaničnike, a među posljednjima ugostio je i crnogorskog ambasadora pri Svetoj Stolici, Miodraga Vlahovića.

Zbog iznošenja neprovjerenih informacija i neistina ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Jelena Popović
Objavljeno:
12.01.2021
Ocjena:
Lažna vijest
Istinom protiv laži: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Fikcija koju gledamo na TV-u često izgleda kao realnost, a realnost koju proživljavamo...

22.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bajdenov potpis nije „nevidljiv“: Poptisani akt objavljen na sajtu

Pobjeda Džoa Bajdena na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama izavala je...

22.01.2021 prije 1 dan

Dezinformacija
“Vacuna show” je leglo dezinformacija

Društvenim mrežama sve više kruže slične, netačne tvrdnje o lažnom vakcinisanju...

21.01.2021 prije 2 dana