Fotografija ne prikazuje brutalnost prema djetetu iz Palestine

131

Procjenjuje se da je više od 37 hiljada žrtava stradalo od oktobra prošle godine kada je Pojas Gaze postao meta izraelskih snaga. Nažalost, veliki broj žrtava su djeca.  

Gotovo svakodnevno mediji i korisnici društvenih mreža izvještavaju i upozoravaju na nehumane uslove, grozote rata i strašne posljedice koje trpe djeca u Pojasu Gaze.  

U moru takvih izvještaja, nekoliko korisnika je podijelilo uznemirujuću fotografiju, uz tvrdnju (1, 2) (arhivirano: 1,2): 

“Židovi pokušavaju da raskomadaju palestinsko dijete”. 

Obrnuta pretraga fotografija ukazuje da se fotografija dijeli uz netačan kontekst i da zabilježena situacija nema veze sa nehumanim ophođenjem prema palestinskom djetetu, kako se tvrdi u objavama. 

Rezultati pretraga pokazuju da je fotografija prvi put objavljena čak 2009. godine na popularnoj digitalnoj biblioteci, Getty images (arhivirano ovdje). Autor fotografije je fotograf AFP agencije, Jehudi Raizner. 

Fotografija prikazuje Izraelce koji pokušavaju da izbave sunarodnika od granične policije u toku sukoba. 

Na veb sajtu AFP agncije dostupna je fotografija zabilježena iz drugog ugla, a opis fotografije potvrđuje tačan kontekst u kojem je nastala:  

“Jevrejski naseljenici sukobljavaju se sa izraelskim graničnim policajcima blizu ilegalnog naselja Havat Gilad, zapadno od okupiranog grada Nablusa na Zapadnoj obali, nakon što je policija pokušala da zaplijeni kamion sa materijalom za izgradnju nove kuće 13. septembra 2009. godine. Jedan policajac je lakše povrijeđen, a tri naseljenika su uhapšena u sukobu koji je izbio u naselju Havat Gilad – naselju izgrađenom bez odobrenja izraelske vlade, rekli su policija i svjedoci”. 

Autor fotografije, Jehudi Raizner, potvrdio je u izjavi za Rojters da je tom prilikom zabilježio sukob Izaelaca sa graničnom policijom. 

“Ovo je bio sunarodnik koga je policija pokušala da uhapsi, a njegovi prijatelji su pokušavali da spriječe njegovo uhapšenje”, kazao je Raizner za Rojters. 

Zbog činjenice da je fotografija zabilježena prije više od jedne decenije, a da se dijeli u potpuno pogrešnom kontekstu, objave na društvenim mrežama ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article