Ista meta, nova dezinformacija: Zelenska nije kupila skupocjeni Bugati  

274

Ukoliko u pretraživač našeg sajta ukucate ime Olena Zelenska vidjećete da je prva dama Ukrajine nekoliko puta bila na meti dezinformacija. Na društvenim mrežama širene su tvrdnje da je potrošila više od milion dolara na skupocjeni nakit u Njujorku, da je prvo imala izraleski, pa zatim ruski pasoš, a dezinformacije o njoj objavljivali su i pojedini domaći mediji kada su tvrdili da je Zelenska umiješana u otmicu i prodaju djece iz Ukrajine zapadnim zemljama. 

Danas nam stiže nova informacija. 

“Mediji: Supruga Zelenskog kupila najskuplju automobil na svetu”, naslov je portala Sputnik. 

“Elena Zelenska kupila jedan od najskupljih automobila na svijetu”, piše In4s.

Ova informacija je brzo pronašla put i do društvenih mreža, pa se na Threadsu našla objava sljedeće sadržine: 

“Rat je nekom majka nekome maćiha. Žao mi je samo običnog naroda. Supruga Volodimira Zelenskog dok joj je zemlja u ratu ona “jadna” shoppinguje za par miliona BUGATTI”. 

Ove tvrdnje objavljene su i na Facebooku (1,2,3,4,5,6,7), ali i na društvenoj mreži X uz navode da potiču od francuskih medija. 

Izvor ove informacije je navodno zaposleni u salonu čuvenog brenda Bugati u Parizu, čija se video izjava pojavila na društvenim mrežama, a kao dokaz za ove tvrdnje prikazan je i račun o navodno izvršenoj transakciji, na kojem piše ime supruge ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i iznos kojim je plaćen skupocjeni automobil. 

Oba dokaza su lažna. 

Prvi – snimak koji prikazuje zaposlenog u firmi automobila je lažan, tačnije ne prikazuje stvarnu osobu, odnosno nastao je upotrebom vještačke inteligencije.  

Ukoliko pažljivo posmatramo snimak vidjećemo da osoba na njemu ima čudnu facijalnu ekspresiju i gestikulaciju, da usne i oči pomjera na čudan način, a da je tijelo gotovo nepomično. 

Drugi – faktura o prodaji automobila je fabrikovana. 

Da je riječ o netačnim tvrdnjama već su objavili svjetski mediji poput BBC-a, CNN-a, Independenta, Forbesa kao i faktčeking sajtovi Myth Detector, The Quint…  

Povodom ovog slučaja oglasili su se i iz kompanije Bugati, iz koje su kazali da je u pitanju dezinformaciona kampanja, te da demantuju da je došlo do bilo kakve transakcije, a shodno tome i postojanja fakture koja navodno dokazuje kupovinu automobila. 

„Na fakturi nijesu prikazani obavezni pravni detalji, cijena vozila je takođe pogrešna, cijena opcija i njihovi opisi su netačni i nedosljedni, grafika je zastarjela, a Grupa ljubitelja automobila nikada ne bi dozvolila da takav dokument bude izdat”, saopšteno je iz kompanije

Predstavnici Bugatija su takođe saopštili da su već preduzeli pravne radnje podnošenjem krivične prijave za falsifikovanje, korišćenje falsifikata, uzurpaciju identiteta i klevetu, ali nije precizirano protiv koga je tužba podnijeta.  

Video je potekao sa veb stranice na francuskom jeziku, Verite Cachee France (Skrivena istina), čiji sadržaj djeluje kao da je nastao zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. Italijanski novinar David Puente kazao je da je stranica zaživjela tek prošlog mjeseca, uoči francuskih izbora, a ispunjena je dominatno proruskim sadržajem. 

Objave Sputnika i in4s-a, kao i one sa društvenih mreža ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article