Lažna nagradna igra France prikupila rekordan broj komentara 

380

Prevare na društvenim mrežama u kojima se najčešće zloupotrebljavaju prepoznatljivi brendovi kako bi se manipulisalo građanima i građankama u cilju sticanja finansijske koristi nijesu novost za crnogorske potrošače. 

Koliko mogu izgledati uvjerljivo i izazvati stvarnu akciju onoga ko je vidio određenu poruku, koja mu se plasira na društvenim mrežama, pokazuje najnoviji primjer koji smo pronašli na Facebook-u. 

“Zdravo svima, Za proslavu rođendana @Supermarketi Franca svi koji napišu “Čestitamo” na našoj STRANI prije 5. jula 2024. dobiće ekskluzivnu nagradu u vidu poklon vrećice, nekoliko iPhone telefona, vaučera za kupovinu i gotovinu. Sretno”, piše uz propratne emotikone i fotografije sa vizuelnim identitetom marketa Franca na FB stranici Supermarketi Franca (arhivirano ovdje) . 

Fotografija je prikupila preko 400 lajkova, podijeljena je više od 1000 puta i ima preko 2000 komentara

I ovog puta riječ je o lažnoj nagradnoj igri. 

U to smo se uvjerili upoređujući stranicu (arhivirano ovdje) na kojoj je objavljen prikazani post sa originalnom stranicom marketa. Originalni sajt France možete pronaći na ovom linku.  

O tome koliko je bilo teško prepoznati da je riječ o lažnoj nagradnoj igri govori i zapažanje da lažna stranica ima potpuno isti naziv, naslovnu i fotografiju profila kao zvanična stranica marketa Franca. 

Međutim, ono što je ključna razlika jeste da je na lažnoj stranici vidljiva samo jedna objava (nagradna igra) kao i daleko manji broj lajkova i pratilaca u odnosu na originalnu stranicu.

Lažna stranica, foto: Printscreen/Facebook

Da je riječ o prevari potrošača, te da je njihov brend zloupotrijebljen potvrdili su nam i za kompanije Franca. 

“Tako je, u pitanju je lažna nagradna igra, o čemu smo i obavijestili naše pratioce i poslali prijavu Meta timu”, poručili su u odgovoru na upit našeg portala. 

Pojasnili su i da sve nagradne igre, akcije i konkurse realizuju isključivo putem zvaničnih kanala komunikacije. 

“…u koje spada Facebook stranica Supermarketi Franca, kao naša jedina zvanična Facebook stranica, Instagram stranica @supermarketifranca i naša web stranica supermarketifranca.me. Budući da Franca supermarketi zajedno sa Idea prodavnicama posluju u okviru kompanije Idea-CG, naše pratioce usmjeravamo i na zvanične stranice Idea prodavnica: Facebook stranica IDEA CG, Instagram stranica @ideacrnagora i web stranicu idea.co.me”. 

Koristimo ovu priliku da sve čitaoce pozovemo na dodatan oprez prilikom konzumiranja sadržaja na internetu, kako bi izbjegli situacije u kojima mogu postati žrtve različitih vrsta internet prevara. Potrebno je uvijek provjeriti izvor informacije (stranice na društvenim mrežama, profile, online sajtove…) kako bi se informisali o onome što nam se nudi na internetu i poziva na akciju koja može imati određene posljedice. 

Dodatno, redakcija Raskrinkavanja je uvijek na raspolaganju građanima i građankama, a možete nas kontaktirati putem društvenih mreža, ali i posebne rubrike na našem sajtu – prijavite članak

Dakle, jasno je da je u pitanju još jedna lažna nagradna igra i pokušaj prevare, zbog čega ova objava dobija ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article