Neistine i uvrede na račun ministra: Odović nije priman u Urgentni centar 

3676

Spinovanje, iznošenje neutemeljenih i uvredljivih tvrdnji tehnike su političkog obračuna koje, nažalost, nijesu nepoznate crnogorskoj javnosti.  

Da sastavni dio ovakvog scenarija nekad čine i mediji potvrđuje pisanje portala Aloonline.me, koji je našoj redakciji poznat po širenju dezinformacija, lažnih vijesti, kao i teorija zavjera

“Vlada ćuti Ministar Odović primljen u Urgentni, sumnja se u trovanje ili predoziranje?” – glasi naslov članka koji je juče objavljen na tom portalu.  

U tekstu se dodaje i sljedeće: 

“Prema informacijama iz više izvora u Vladi Crne Gore i Kliničkom centru Crne Gore sa kojima raspolaže Aloonline.me, jutros rano je Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović primljen u Urgentni blok KC u Podgorici. 

Izvori našeg portala tvrde da je ministar Odović iz svog kabineta hitno prebačen na medicinsku opservaciju, a sumnja se da je uzrok trovanje ili predoziranje nekom psihoaktivnom supstancom”. 

Očekivano, informacija o navodnoj hospitalizaciji Odovića postala je viralna i na društvenim mrežama (1,2,3,4,5,6), a prateći komentari sadržali su i govor mržnje. 

Ove tvrdnje objavljene su i na Portalu 083, a u “hajku” na ministra Odovića uključili su se i predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, kao i predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević koji su podijelili članak portala Aloonline uz komentare uvredljive sadržine.

Bez ikakve prethodne provjere izrečenog, tvrdnje Kneževića prenio je i portal In4s

Insinuacije o navodno lošem stanju Odovića prethodno su pokrenute na društvenim mrežama, gdje se dijelila prepiska sa Vajbera kojom se ministar optužuje za zloupotrebu narkotika. 

Ministar Odović nije primljen u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore niti je imao “hitnu medicinsku opservaciju”. 

To potvrđuje zvanična informacija koju smo dobili od Kliničkog centra Crne Gore. 

“Nije tačna informacija objavljena u pojedinim medijima da je ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u Vladi Crne Gore ukazivana medicinska pomoć niti se trenutno nalazi na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore”, kazali su iz KCCG odgovarajući na naš upit. 

Povodom ovog slučaja i zlonamjernog targetiranja odlasio se i sam Odović. 

“U svijetlu lažnih i neosnovanih tvrdnji koje je objavio portal Aloonline.me, a koje impliciraju da sam jutros primljen u Urgentni blok Kliničkog centra Crne Gore zbog navodnog trovanja ili predoziranja psihoaktivnim supstancama, želim da jasno i odlučno demantujem ove netačne informacije”, kazao je on. 

Odović je dodao i da širenje lažnih vijesti predstavlja “neodgovoran i neprofesionalan čin koji ima dalekosežne posljedice po javnost i institucije koje predstavljamo”. 

Međutim, iako su objavili reagovanje ministra Odovića, to nije spriječilo portal Aloonaline da krene u novi “obračun” sa njim pa su u “odgovoru redakcije” iznijeli brojne uvredljive, neprimjerene i omalovažavajuće komentare, sa jasnim ciljem – urušavanjem ugleda ministra Odovića. 

Važno je napomenuti i da je Portal 083 prekršio novinarske profesionalne standarde, jer nijesu objavili reagovanje ministra Odovića na tekst koji su prethodno prenijeli sa portala Aloonline. 

Ovo nije prvi put da se Odović našao na “udaru” pojedinih medija, već su prethodno iznošene neistine da je napustio televizijsku emisiju u kojoj se raspravljalo o važnim državnim problemima, zbog koncerta Aleksandre Prijović. 

Pisanje portala Aloonline i Portal 083 označili smo ocjenom – lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article