Plod mašte: Koncert robota (još uvijek) moguć samo u virtuelnom svijetu 

151

Tehnologija, uključujući digitalizaciju, vještačku inteligenciju, robotiku, ubrzano transformišu našu svakodnevicu. I pored svih benefita, distopijski narativ koji zagovaraju pojedinci, uz tvrdnju da će nam tehnologija “doći glave”, vrlo je učestao. 

U tom kontekstu, na društvenim mrežama objavljene su fotografije sa navodno prvog koncerta koji su održali roboti. 

U nekoliko objava navedeno je da je koncert organizovan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

“SAD. Juče. Prvi koncert na kojem je nastupio robot koji je kreirala startap kompanija TechFusion Dynamics. Gomile gledalaca ispunile su stadion da vide ovu inovativnu predstavu. 

Koncert je počeo tradicionalnim pozdravima koje je robot izgovorio na savršenom engleskom sa blagim britanskim akcentom.Usledili su hitovi pripremljeni uzimajući u obzir muzičke sklonosti različitih generacija.Na programu su bili i klasični rok hitovi i moderne pop obrade”, piše u Fejsbuk objavi. 

Uprkos tome što djeluju realistično ove fotografije generisane su vještačkom inteligencijom. 

To potvrđuju i rezultati softvera za provjeru fotografija nastalih vještačkom inteligencijom, AI or Not koji su pokazali da slike robota nisu stvarne, već su plod mašte i tehnologije. 

Obrnuta pretraga fotografija vodi i do izvora tih fotografija. Slike robota koji pjevaju prvi put su se pojavila na internetu 12. juna i to na Fejsbuk stranici kompanije Techol. 

U toj objavi, na ruskom jeziku, navedeni su isti detalji o samom koncertu kao u objavama na našem govornom području. Međutim, opis događaja, kao i same fotografije su izmišljene, odnosno nastale zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.  

Administratori kompanije Techol su u komentaru ispod iste objave razjasnili da događaj nije stvaran. 

Na osnovu komentara koji su ostavili administratori stranice Techol, cilj objave je bio da zaokupira pažnju korisnika društvenih mreža i da ih zapita o granicama između realnosti i dostignuća tehnologije. 

Na Fejsbuk stranici kompanije Techol nije istaknut veb sajt koji bi ponudio detaljnije informacije o tome čime se konkretno bavi. 

Ipak, na osnovu opisa u kategoriji “Informacije”, zaključuje se da je u pitanju marketinška agencija. 

“Techsol je vodeći inovator u razvoju chatbotova za preduzeća. Sa fokusom na poboljšanje korisničke službe i operativne efikasnosti, Techsol dizajnira chatbotove za platforme kao što su Facebook, Instagram, Telegram i WhatsApp. Naša rješenja, koja uključuju botove zasnovane na vještačkoj inteligenciji i pametne widgete za web sajtove, prilagođena su da pojednostave interakcije i automatizuju zadatke, otvarajući put preduzećima da napreduju u digitalnom dobu”, piše u opisu kompanije. 

Dakle, objavljene fotografije nijesu realne, a na koncert robota moraćemo još malo pričekati. 

Iz tog razloga, objave ocjenjujemo ocjenom lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article