Ponovo viralna dezinformacija da je Google maps uklonio Palestinu

128

Da borba protiv dezinformacija neka izgleda kao borba sa vjetrenjačama pokazuje sljedeći primjer.  

Na društvenim mrežama (1, 2, 3) ponovo se pojavila informacija da je Google izbrisao Palestinu sa Google maps servisa, što je podijelilo više korisnika Fejsbuka.  

“Google uklonio Palestinu sa google Maps! Sram vas bilo!”, piše u jednoj od objava.

Kao što smo prethodno pomenuli, ovo je tvrdnja od ranije poznata i pritom netačna.  

Palestina zapravo nikada nije ni bila istaknuta na Google maps-u, samim tim nije ni mogla biti izbrisana sa tog servisa.  

Ova vijest se prvi put pojavila na internetu 2016. godine i vrlo brzo odjeknula u medijima. Istu informaciju su tada prenijeli brojni domaći i svjetski mediji, pa čak i zvaničnik Hamasa.  

Predstavnici Google-a su, ubrzo nakon što se proširila vijest da je Palestine ukonjena sa Google maps-a, demantovali ove tvrdnje. 

U saopštenju za javnost navedeno je da su, iako Palestina nije bila obilježena na Google maps-u, mapama ove kompanije, postojale oznake Gaza i Zapadna obala koje su privremeno “nestale” sa mape. Dalje je u saopštenju pojašnjeno da se radi o grešci na čijem se ispravljanju radi. 

“Nikad na Google mapi nije postojala oznaka “Palestina”. Međutim, otkrili smo grešku koja je uklonila oznake ‘Zapadna obala’ i ‘Gaza’. Ubrzano radimo na vraćanju tih oznaka”, prenio je još u avgustu 2016. godine New York Times

Danas, na Google mapi moguće je pronaći obilježja Zapadne obale i Pojasa Gaze.

Tvrdnja da je Palestina uklonjena sa Google mapsa aktuelizovana je i 2020. godine na šta su ukazale i kolege iz Raskrinkavanja.ba.  

Objavama sa fejsbuka dajemo ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article