“Srbin ubiva ajkulu”: Satira Njuz neta se opet plasira kao stvarna vijest 

208

U moru informacija kojima smo “zapljusnuti” svakog dana često je teško prepoznati one istinite, zasnovane na kredibilnim izvorima informisanja, a nekad se jednostavno ni ne trudimo da ih provjerimo. 

Tako su pojedini korisnici Fejsbuka nedavno podijelili “šokantnu” vijest: 

“Pijani Srbin skokom u vodu ubio ajkulu” 

Jednu od objava prati i prilog ruske televizije o ovom slučaju, uz prateće kadrove koji svjedoče navodnom o ovom neobičnom slučaju koji se dogodio u Egiptu. 

Riječ je, naravno, o dezinformaciji, a cijela priča vuče satirične korijene. 

Prvobitno je objavljena na portalu Njuz net , poznatom po kreiranju satiričnog sadržaja, i to još 2010. godine. Od kad je ovaj sajt zauzeo svoje parče interneta, vijesti sa adrese Njuz neta redovno zauzimaju mjesto u pojedinim kredibilnim medijima, uprkos činjenici da su vijesti izmišljene. 

To je bio slučaj i sa prilogom ruske televizije o tome da je “pijani Srbin skočio u vodu i to da ga je dočekala ajkula koju je usmrtio”, a vijest su objavljivali i pojedini domaći mediji.  

Zanimljivo je i da se ova vijest nedavno ponovo zavrtjela u srpskom etru, i to na televiziji Happy. 

Kanal sa nacionalnom frekvencijom je 12. maja, u okviru jutarnjeg programa emitovao prilog o ovom slučaju bez navođenja da je u pitanju satirični i izmišljeni sadržaj, kao i činjenice da je riječ o vijesti koja je stara skoro 14 godina, o čemu su pisale kolege iz Istinomera. 

A kako je uopšte nastala ova priča? 

U jednom egipatskom ljetovalištu zaista se desilo više incidenata, kada su ajkule povrijedile četvoro i usmrtile jednog turistu. Njuz Net je pustio “mašti na volju”, pa je osmislio priču koja je obišla domaće i svjetske medije, da je Srbin, u alkoholisanom stanju, skočio u vodu i tada ubio ajkulu. 

Zbog činjenice da je vijest izmišljena, objavama dajemo ocjene lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 11.6.2024.

Portal Mondo objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article