Teoretičari zavjere saznali kako pijesak iz Sahare stiže u Evropu

171

Nastavljaju se dezinformacije i teorije zavjere o saharskom pijesku čija je prisutnost zabilježena u našem regionu. 

U dezinformacione narative sada je “prste umiješala” i vještačka inteligencija, pa smo saznali da pijesak iz Sahare stiže – avionima. 

“Objavljene u Libiji fotografije. Bacanje saharskog peska nad Evropom. A u medijima kažu saharska oluja. Lažu šta god objave”, piše u tekstu objave koju smo pronašli na Fejsbuku, a koju prati više fotografija. 

I pored činjenice da se akcija trasportovanja saharskog pijeska avionom kosi sa zdravim razumom, kao i da fotografije već “na prvu loptu” ne izgledaju realno, opsežnim pretragama na internetu pokušali smo pronaći autentični izvor ovih fotografija. Međutim, bezuspješno. Obrnuta pretraga fotografija ne ukazuje da su nekada ranije objavljene na internetu. 

Neke od fotografija smo provukli kroz softver koji prepoznaje AI. U ovom slučaju, rezultati pokazuju da su gotovo sigurno generisan pomoću vještačke inteligencije, sa više od 90 odsto vjerovatnoće.

Naravno, postoji pojašnjenje kako je saharski pijesak dospio do Evrope. 

U pitanju je prirodni fenomen koji se javlja kada snažni vjetrovi podignu sitne čestice pijeska i prašine iz Sahare i prenesu ih hiljadama kilometara daleko. Ove čestice mogu dostići čak i Ameriku, a naročito su česte u južnoj Evropi, uključujući i region Balkana. Saharski pijesak nije nov fenomen, jer postoje zabilježeni podaci o njemu još iz antičkih vremena.   

Zbog globalnog zagrijavanja, toplije temperature mogu izazvati češće i intenzivnije oluje u Sahari koje podižu pijesak. Pored toga, toplije temperature u našem regionu omogućavaju ovim česticama da lakše stignu do Balkana, stvarajući mutnu atmosferu koju smo mogli vidjeti.   

A fotografije objavljene na Fejsbuku svakako nisu dokaz da se saharski pijesan trasnportuje avionom iz Afrike do Evrope, jer su, kao što smo ukazali prethodno, kompjuterski generisane. 

Na našem sajtu dostupno je nekoliko analiza o saharskom pijesku u kojem je dostupno više informacija o ovoj prirodnoj pojavi. 

Iz tog razloga, ovoj objavi dajemo ocjenu lažna vijest, ali i teorija zavjere.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.  

In this article