Lažna vijest

Lažne objave o Đukanovićevom zdravstvenom stanju

Lažne objave o Đukanovićevom zdravstvenom stanju
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
09.04.2020

Lažne objave o Đukanovićevom zdravstvenom stanju

Pisanje o Milu Đukanoviću je uvijek zanimljivo čitaocima u zemlji i regionu i donosi klikove. Alo mu je ovog puta dodijelio koronavirus, a to su prenijeli brojni regionalni mediji.

Portal Alo.rs objavio je kasno sinoć tekst sa naslovom:

 

MILO ĐUKANOVIĆ ZARAŽEN KORONA VIRUSOM U teškom stanju, tražio pomoć iz Rusije i Francuske!

 

Isti tekst su zatim prenijeli i portali: In4s, Svetionik, Republika.rs, Avaz, Slobodnabosna.ba, A1info, Glas javnosti, Skandalozno, HappyTV, Espreso, Vidovdan

 

U tekstu se navodi:

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oboleo je od koronavirusa i ima težu kliničku sliku bolesti. Milo leži bolestan od koronavirusa već dva dana i u veoma je teškom stanju, ali crnogorski državni vrh je odlučio da zataška ovu informaciju. Milo se ne pojavljuje u medijima, a zvanična saopštenja u njegovo ime šalju se iz kabineta kao da je sve u najboljem redu. Milo se obratio za pomoć Moskvi i Francuskoj da mu pošalju lekove protiv koronavirusa.

Za ove tvrdnje o zdravlju predsjednika Crne Gore, u pomenutim tekstovima nećete naći ni jedan dokaz.

Tvrdnje iz ove objave nijesu istinite.

Đukanović ne leži bolestan u teškom stanju, već je danas obišao opštinu Tuzi, gdje je o aktuelnoj situaciji izazvanoj epidemijom korona virusa razgovarao sa predstavnicima opštine i lokalnih zdravstvenih institucija.

O tome su izvijestili crnogorski mediji.

https://www.youtube.com/watch?v=l2fOxP6_7f4&feature=youtu.beObjavi sa portala Alo dajemo ocjenu lažna vijest, a portalima koji su prepisali dajemo ocjenu Prenošenje lažnih vijesti.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu “Prenošenje lažne vijesti” dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
09.04.2020
Ocjena:
Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti
Alo: Lažna vijest IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Svetionik.com: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Avaz: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Slobodna Bosna: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Info portal: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Glas javnosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Skandalozno: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti happy tv: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Espreso: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti Vidovdan: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Korona se “uključi i isključi”: Netačne tvrdnje novinara o virusu

Pandemija koronavirusa, pored toga što je tektonski promijenila cijeli svijet i živote...

26.10.2020 prije 13 sati

Teorija zavjere
Neodgovorni “savjeti” sveštenih lica

Polemika o maskama traje od feburara, od kada je u cijelom svijetu proglašena pandemija ...

26.10.2020 prije 13 sati

Pseudonauka
Aluminijum, vakcine, HAARP: Neistine koje se predstavljaju kao nauka

Vakcinisanje djece protiv različitih bolesti stvorilo je snažan pokret, na globalnom...

26.10.2020 prije 13 sati