Među korisnicima društvenih mreža u Crnoj Gori počela je da se širi objava sa Fejsbuk stranice „Loši glumci“ na kojoj je fotografija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa, uz poruku:

Ista stranica nešto ranije je objavila sličan sadržaj. Ovog puta na fotografiji je bio Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, uz poruku:

S obzirom na to da su ove dvije objave zajedno imale više od 400 komentara i 160 dijeljenja, mogu imati uticaj na korisnike društvenih mreža i manipulisati njima.

Uz objave nije dat nikakav izvor informacija. Pretragom svih recentnih izjava američkog predsjednika Trampa i ambasadora Grenela, Raskrinkavanje.me je utvrdilo da ni Donald Tramp ni Ričard Grenel nijesu davali izjave o Crnoj Gori, već su uz njihove fotografije objavljene izmišljene poruke.

Zbog toga ovaj slučaj dobija ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest Viralne objave: Lažna vijest