Lažni citat šeika iz Dubaija: Na izjavu mu „prikačili“ citat iz naučne fantastike

3483

„Lijepljenje“ citata na fotografiju neke istaknute ličnosti svakodnevna je pojava na društvenim mrežama.

Takve pojave, što istaknutija je ličnost sa fotografije, to se više i šire na internetu.

Ovoga puta riječ je o navodnoj izjavi šeika Mohameda bin Rašida Al Maktuma, čelnog čovjeka Dubaija i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

„Kada su osnivača Dubaia, šeika Muhammad bin Raschid Al Maktum pitali kako vidi budućnost svoje zemlje, on je odgovorio: “Moj djed je jahao kamilu, moj otac takođe, ja vozim mercedes, sin Land Rover, moj unuk će takođe voziti Land Rover, a moj praunuk će verovatno opet jahati kamilu…” Slušaoci su bili zapanjeni, pitali su ga: – Zašto? On je odgovorio: – Postoje neki principi koji uvijek sve definišu. Evo o čemu je riječ: Teška vremena stvaraju jake ljude, jaki muškarci stvaraju dobra vremena, dobra vremena stvaraju slabe muškarce, slabi muškarci stvaraju teška vremena. Mnogi to neće razumjeti, ali prosperitet u našoj zemlji proizvodi parazite, a ne ratnike“, kaže se u citatu koji kruži Fejsbukom.

Ovo nije prvi put da navodni šeikov citat postaje viralan.

AFP na engleskom je u martu ove godine analizirao isti citat i utvrdio da šeik nikada nije izgovorio to što mu se pripisuje.

Tada je objašenjeno i da je isti citat bio pripisivan i saudijskom političaru Ahmedu Zaki Jamaniu. Tada se tvrdilo i da je Al Maktum ove riječi izgovorio tokom intervjua za BBC, što nije tačno.

Štaviše, drugi dio njegovog citata je izvučen iz iz postapokaliptičnog romana autora G. Majkla Hova,“Oni koji ostaju” (Those who remain), objavljenog 2016. godine, navodi se u analizi AFP-a.

Ovu objavju ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.