Letovi otkazani zbog vremenskih prilika a ne zbog odbijanja vakcine

. Ono u šta smo imali priliku da se uvjerimo već duži vremenski period, jeste činjenica da antivakseri imaju potrebu da razne kategorije ljudi svrstavaju među svoje istomišljenike. 

313

Ono u šta smo imali priliku da se uvjerimo već duži vremenski period, jeste činjenica da antivakseri imaju potrebu da razne kategorije ljudi svrstavaju među svoje istomišljenike. 

Nakon brojnih dezinformacija u kojima se tvrdi da su ljudi iz svijeta sporta, muzike, politike dio njihovog pokreta, sada su na red došli i piloti. Širom Amerike, letovi kasne i otkazuju se , jer piloti odbijaju obavezna pelcovanja!“, opis je objave sa fejsbuka u kojoj je podijeljena fotografija table sa aerodroma na kojoj su informacije o otkazanim letovima. 

Ovaj post podijeljen je na preko 100 različitih profila, a bilježi i brojne reakcije. 

Ipak, ono što u njemu imamo priliku da pročitamo, nesumnjivo je lažno. 

O čemu se zapravo radi?  

Informaciju o otkazanim letovima širom Sjedinjenih američkih Država prenijeli su brojni mediji u toj zemlji, međutim razlog je skroz drugačiji od onoga što smo imali priliku da pročitamo na fejsbuku. 

„Putnici American Airlinesa i Spirit Airlinesa suočili su se sa stotinama otkazivanja i kašnjenja letova od nedjelje, dok se prevoznici bore za oporavak od smetnji uzrokovanih ozbiljnim grmljavinskim olujama i ograničenjima osoblja“, navodi se u članku portala CNBC u kojem je pojašnjeno zašto pomenute kompanije otkazuju letove

O otkazanim letovima pisao je i USA TodayAvioprevoznik sa sjedištem u Floridi, koji je svoj operativni krah okrivio niz problema, uključujući vremenske prilike, tehnološke nedostatke i nedostatak osoblja, otkazao je 425 letova u četvrtak ili 53% svojih redovnih letova. Ova aviokompanija činila je većinu otkazanih letova u četvrtak u Sjedinjenim Državama. Aviokompanija je takođe otkazala 53 petkovska leta, 7% svojih redovnih letova, od četvrtka uveče. To je peti uzastopni dan frustracije za putnike u budžetskoj aviokompaniji, a otkazivanja su od nedjelje sada premašila 1.700“, navodi se u tekstu. 

Ono što treba napomenuti jeste da ovo nije prvi put da se informacija o otkazanim letovima zloupotrebljava u svrhu propagiranja priče o navodnom odbijanku vakcine od strane pilota. 

Upravo zbog toga Fact-checking tim portala USA Today, raskrinkao je jednu od takvih tvrdnji koja je podijeljena na fejsbuku. Na osnovu našeg istraživanja, lažno ocjenjujemo tvrdnju da se letovi u SAD otkazuju jer zaposleni u aviokompanijama odbijaju vakcinu protiv Kovida19. Aviokompanije kažu da su nedavna otkazivanja letova posljedica nedostatka radne snage, lošeg vremena, nedostatka goriva, operativnih problema i problema sa rasporedom“, navodi se u tekstu. 

Imajući u vidu činjenice koje nedvosmisleno ukazuju da su letovi širom SAD otkazani zbog više razloga, među kojima svakako nije navodno odbijanje vakcine, objavu sa fejsbuka u kojoj se izričito tvrdi da su piloti odbili vakcinaciju, ocjenjujemo kao dezinformacija. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

19/08/2021

Ocjena:

Dezinformacija