Ljeto, ne spominji ljeto...

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

U toku ljetnjih mjeseci u tabloidima iz regiona nerijetko se objavljuju neprovjerene informacije o masovnom otkazivanju aranžamana na Crnogorskom primorju

 Portal Alo.rs objavio je 18. juna tekst pod nazivom:

"Užasan prizor u Crnoj Gori Srbi vam više neće dolaziti. Turisti masovno otkazuju aranžmane! Slike sve govore, ovo je STRAŠNO!"

 U tekstu se navodi:

„Grozota na letovalištima na kojima na odmor idu i Srbi. Svake godine situacija na letovalištima u Crnoj Gori je sve gora i gora kada je u pitanju smeće na ulicama i plažama, što izaziva gnev turista, a pojedini upravo iz tog razloga otkazuju odmor u ovoj zemlji.“

Uz tekst su objavljene i fotografije sa Facebook stranice „Podgorički vremeplov“, na kojima se vidi gomila otpada pored kontejnera nedaleko od naseljenog mjesta.

Fotografija je, kako je navedeno, napravljena u Sutomoru.

Tekst portala Alo prenijeli su i portali Srbijajavlja i Srbijadanas.

Alo je objavio i fotografiju objavljenu prošle godine na Podgoričkom vremeplovu, na kojoj se vidi smeće iz istog grada.

Portal Alo već u naslovu piše da „Srbi više neće dolaziti, turisti masovno otkazuju aranžmane“, ne navodeći izvor za ovakvu tvrdnju, niti se pozivajući na izjavu ili zvanične podatke nadležne turističke organizacije ili neke od turističkih agencija, koje bi ovakvo masovno otkazivanje aranžmana, o kom Alo piše, mogle i potvrditi. 

S druge strane, iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore demantuju pisanja pojedinih medija iz Srbije o otkazivanju ili smanjenju broja turističkih aranžmana.

Prema zvaničnim podacima, Srbi su među najzastupljenijim turistima u Crnoj Gori, koji su prošle godine ostvarili više od tri miliona noćenja.

Ove godine je, tokom prva tri mjeseca ove godine, zabilježen rast turističkih dolazaka iz Srbije od 44 odsto, odnosno rast broja noćenja od preko 10 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine, uz očekivanje nastavka pozitivnog trenda.

Tekst portala Alo.rs predstavlja nastavak negativne medijske kampanje tabloida iz Srbije, koji  u kontinuitetu plasiraju tekstove o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji za izbjegavanje.

Budući da za tvrdnje portala Alo o otkazivanju turističkih aranžmana iz Srbije u tekstu nije naveden izvor, da se objava temelji na neprovjerenim i proizvoljnim ocjenama, te da nije kontaktirana "druga strana", ova objava dobija ocjenu „pristrasno izvještavanje“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ovu ocjenu dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizira činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu.

Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan i strastven način pisanja.

Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Alo Pristrasno izvještavanje; Srbija javlja Pristrasno izvještavanje; Srbija danas Pristrasno izvještavanje;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 09. 07. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mediji opozvali Trampa

Glasanje o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa 18. decembra u Predstavničkom...

Media literacy Dezinformacija Greška
Klikbejt
Niti se digla prašina, niti su Albanci bijesni

Ovo je primjer kako mediji senzacionalističkim naslovima navode čitaoce na...

Media literacy Klikbejt
Lažna vijest
Šta sve ne piše u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti

Stvaranje lažnih narativa može biti opasno, pogotovo kada su u pitanju osjetljive...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org