London protiv Beograda? Ko kaže?

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

I u ovim objavama umjesto zvaničnih informacija ili relevantnih izvora, medij koristi nezvanične informacije i poznate izjave, i sam izvodi zaključke...

Portal Novosti.rs je 20. februara objavio  vijest da se Velika Britanija protivi ukidanju taksi Prištine na robu iz centralne Srbije.

U tekstu se navodi:

“Kako "Novosti" nezvanično saznaju, Amerikanci, Francuzi i Italijani bili su za formulaciju koja bi plastično stavila do znanja vlastima u Prištini kakve ih posledice očekuju ako u narednim danima ne ukinu tarife na robu iz centralne Srbije. Protiv toga je izričito bio britanski predstavnik, koji je tražio ublažavanje stava, tako da nije postignut konsenzus?!”      

U tekstu se, takođe, navodi da je Velika Britanija na nedavnom sastanku predstavnika zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, SAD i Velika Britanija) spriječila usvajanje oštrog zaključka o ukidanju taksa Prištine na robu iz centralne Srbije.

Iako su se protiv ovih nameta u protekla tri meseca sa manje ili više odlučnosti izjasnili mnogi zvaničnici članica Evropske unije, pa i iz SAD, London je po ko zna koji put zauzeo stav suprotan interesima Beograda. 

Ovu vijest prenijeli brojni regionalni i domaći mediji:  In4s.net, Tanjug.rs, Republika.rs, atvbl.com, Pravda.rs, Rtv.rs, B92.net, Rtvbn.com, Nezavisne,com, Alo.rs, Srbijadanas.com i Standard.rs. 

Svi mediji su kao izvor koristili portal Novosti.rs.

Objavljene informacije u tom tekstu nijesu zvanične niti se navodi neki relevantan izvor. Umjesto toga, Novosti.rs koriste “svoja saznanja” i kombinuju ih sa ranijim izjavama predsjednika Srbije  Aleksandra Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića, a onda sami zaključuju da je London protiv ukidanja taksi. 

Ove objave zato ocjenjujemo kao “neprovjereno”. 
 
Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Neprovjereno" dobija medijski izvještaj koji nije ponudio dovoljno informacija da bi se tvrdnje iznesene u izvještaju mogle potvrditi ili nije moguće potvrditi te informacije usljed nepostojanja ili nedostupnosti pouzdanih izvora.

(Raskrinkavanje.me, Katarina Kovačević)

Raskrinkali smo
Novosti Neprovjereno; IN4s Neprovjereno; Tanjug.rs Neprovjereno; Republika.rs Neprovjereno; Alternativna televizija Neprovjereno; Pravda Neprovjereno; RTV Vojvodine Neprovjereno; B92 Neprovjereno; RTV BN Neprovjereno; Nezavisne novine Neprovjereno; Alo Neprovjereno; Srbija danas Neprovjereno; Novi Standard Neprovjereno;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 20. 02. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
RecikLaža: Klinton, Kosovo i orgije

Reciklaža starih tekstova, odnosno njihovo ponovno objavljivanje, u cjelosti...

Regionalni kontekst Manipulisanje činjenicama
Neprovjereno
Reče mi jedan čoek...

Ovo je primjer priče objavljene bez ijedne provjerljive informacije, kredibilnog...

Neprovjereno
Dezinformacija
Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih...

Regionalni kontekst Dezinformacija
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org