Loša manipulacija fotografijama: Nisu sve bake iste

Kako bi relativizovali opasnost pandemije ili diskreditovali vakcinu pritiv Covida, manipulatiori se često koriste i jeftinim trikovima. Na Fejsbuku je nedavno objavljen kolaž fotografija kojima se publika želi navesti na pogrešan zaključak da su mediji izvještavali lažno, odnosno da su istu ženu koristili za dvije različite priče – da je u 102. godini života i …

639

Kako bi relativizovali opasnost pandemije ili diskreditovali vakcinu pritiv Covida, manipulatiori se često koriste i jeftinim trikovima.

Na Fejsbuku je nedavno objavljen kolaž fotografija kojima se publika želi navesti na pogrešan zaključak da su mediji izvještavali lažno, odnosno da su istu ženu koristili za dvije različite priče – da je u 102. godini života i da je bila prva osoba koja je u Engleskoj primila vakcinu protiv koronavirusa.

U opisu koji prati fotografiju navodi se:“Ono kad zaboravis da si prvo bila bakutaner od 102 godine koja je pobijedila koronu, pa onda malo kasnije sa 90 godina prva primis cijepivo protiv korone. Ili je baš skroz slučajno da su to dvije osobe koje su se isto obukle”

Ipak, manipulacija je očigledna. Na obje fotografije u kolažu nalazi se Margaret Kinan, žena koja je u 90. godini postala prva osoba na svijetu koja je primila vakcinu protiv Covida19 koju su napravili Pfizer i BiNTech.

Uz gornju fotografiju dodat je naslov na engleskom:  “žena od 102 godine rođena tokom pandemije 1918 pobedila je COVID-19– drugi put” uz logoFox 13 Njuz.

Ipak, prostom pretragom na Guglu dolazite do potpuno druge osobe i priče. Dolazite do priče o Anđelini Fridman, ženi iz Njujorka koja je rođena 1918, tokom pandemije španskog gripa, a koja je pobijedila Covid19.

Svakako, očigledno je da se radi o sasvim drugoj osobi i da je u pitanju ne baš spretna manipulacija.

Sličnu manipulaciju Australijankama čije su majke bile zaražene, a koje su manipulatori pokušali da predstave kao istu osobu, odnosno glumicu koja iznosi neistine o pandemiji, raskirnkali smo ranije.

Pokušaj manipulacije fotografijama Margaret Kinan i Anđeline Fridman dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

11/12/2020

Ocjena:

Lažna vijest