Manipulacijom do izazivanja mržnje

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Ovo je primjer kako mediji naslovom i neadekvatnom fotografijom čitaoce mogu navesti na pogrešan zaključak

Novosti.rs objavile su tekst pod naslovom:

,,Posle glasanja u Interpolu: Albanci spremali progon 5.000 Srba"

U tekstu se navodi:

,,Bezbjednosne informacije Beograda pre konačne odluke u Dubaiju potvrdile su slutnje da Albanci žele članstvo kako bi ga iskoristili za podizanje optužnica protiv Srba učesnika rata 1999. Godine. Sve to bilo bi u cilju pojačavanja tenzija i izazivanja nemira u sklopu namera Prištine da obezbedi snažniju međunarodnu poziciju u pregovorima sa Beogradom, ali i spreči svaku mogućnost za povratak izbeglih Srba". 

Ovaj tekst objavili su i portali In4s.net, Webtribune.rs, Alo.rs, Srbininfo.rs, Smedia.rs, Balkanske vesti.rs, Slobodacg.me, Srbija-vesti.rs, Srbijadanas, Cafe.ba.

U tekstu Novosti se ne navodi precizno šta je izvor informacija već se pominju "bezbjednosne informacije Beograda". 

Raskrinkavanje.me je pisalo redakciji Novosti kako bi provjerili da li postoji neki dokument ili pouzdan izvor na osnovu kojeg je kreirana ova informacija, ali odgovor nijesmo dobili.

Pored toga što nema jasno navedenog izvora, naslov ovog teksta implicira da bi nakon članstva Kosova u Interpolu uslijedio progon Srba, dok se sadržina teksta odnosi na potencijalno podizanju optužnica protiv učesnika sukoba 1990. godine. 

Takođe, pretragom smo utvrdili i da prateća fotografija nije usklađena sa sadržajem teksta niti je označena kao ilustracija. 

Fotografija je nastala u junu 1999. godine, u blizini Lebana kada su jugoslovenske vojne trupe napuštale Kosovo, u skladu sa mirovnim sporazumom NATO-a. 

Autor teksta Novosti koristi uglavnom tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka koje ne potkrepljuje kredibilnim izvorima. Pri tome, koristi neadekvatnu fotografiju.

Sve ovo ukazuje da je cilj teksta bio da čitaoce usmjeri u pogrešnom pravcu u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica, pa ove objave ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Maja Nikolić i Katarina Kovačević) 

Raskrinkali smo
Novosti Manipulisanje činjenicama; IN4s Manipulisanje činjenicama; Web tribune Manipulisanje činjenicama; Alo Manipulisanje činjenicama; Srbin.info Manipulisanje činjenicama; Sloboda Manipulisanje činjenicama; Srbija vesti.rs Manipulisanje činjenicama; Srbija danas Manipulisanje činjenicama; Cafe.ba Manipulisanje činjenicama;
Autor: Maja Nikolic Objavljeno: 18. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 6 mjeseci

Posljednje objavljene analize

Manipulisanje činjenicama
Paranoja: Nije brod usidren za juriš na crkve

Nije rijetkost da domaći ili regionalni mediji u kontinuitetu objavljuju tekstove...

NATO Manipulisanje činjenicama
Greška
"Zabranjeni abortus" star 10 godina

Stare informacije, putem medija koji ne provjeravaju tačnost i pravovremenost,...

Media literacy Greška
Pristrasno izvještavanje
Ljeto, ne spominji ljeto...

U toku ljetnjih mjeseci u tabloidima iz regiona nerijetko se objavljuju neprovjerene...

Regionalni kontekst Pristrasno izvještavanje
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org