Manipulacijom do izazivanja mržnje

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Ovo je primjer kako mediji naslovom i neadekvatnom fotografijom čitaoce mogu navesti na pogrešan zaključak

Novosti.rs objavile su tekst pod naslovom:

,,Posle glasanja u Interpolu: Albanci spremali progon 5.000 Srba"

U tekstu se navodi:

,,Bezbjednosne informacije Beograda pre konačne odluke u Dubaiju potvrdile su slutnje da Albanci žele članstvo kako bi ga iskoristili za podizanje optužnica protiv Srba učesnika rata 1999. Godine. Sve to bilo bi u cilju pojačavanja tenzija i izazivanja nemira u sklopu namera Prištine da obezbedi snažniju međunarodnu poziciju u pregovorima sa Beogradom, ali i spreči svaku mogućnost za povratak izbeglih Srba". 

Ovaj tekst objavili su i portali In4s.net, Webtribune.rs, Alo.rs, Srbininfo.rs, Smedia.rs, Balkanske vesti.rs, Slobodacg.me, Srbija-vesti.rs, Srbijadanas, Cafe.ba.

U tekstu Novosti se ne navodi precizno šta je izvor informacija već se pominju "bezbjednosne informacije Beograda". 

Raskrinkavanje.me je pisalo redakciji Novosti kako bi provjerili da li postoji neki dokument ili pouzdan izvor na osnovu kojeg je kreirana ova informacija, ali odgovor nijesmo dobili.

Pored toga što nema jasno navedenog izvora, naslov ovog teksta implicira da bi nakon članstva Kosova u Interpolu uslijedio progon Srba, dok se sadržina teksta odnosi na potencijalno podizanju optužnica protiv učesnika sukoba 1990. godine. 

Takođe, pretragom smo utvrdili i da prateća fotografija nije usklađena sa sadržajem teksta niti je označena kao ilustracija. 

Fotografija je nastala u junu 1999. godine, u blizini Lebana kada su jugoslovenske vojne trupe napuštale Kosovo, u skladu sa mirovnim sporazumom NATO-a. 

Autor teksta Novosti koristi uglavnom tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka koje ne potkrepljuje kredibilnim izvorima. Pri tome, koristi neadekvatnu fotografiju.

Sve ovo ukazuje da je cilj teksta bio da čitaoce usmjeri u pogrešnom pravcu u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica, pa ove objave ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

(Raskrinkavanje.me, Maja Nikolić i Katarina Kovačević) 

Raskrinkali smo
Novosti Manipulisanje činjenicama; IN4s Manipulisanje činjenicama; Web tribune Manipulisanje činjenicama; Alo Manipulisanje činjenicama; Srbin.info Manipulisanje činjenicama; Sloboda Manipulisanje činjenicama; Srbija vesti.rs Manipulisanje činjenicama; Srbija danas Manipulisanje činjenicama; Cafe.ba Manipulisanje činjenicama;
Autor: Maja Nikolic Objavljeno: 18. 12. 2018 | Zadnji put osvježeno: prije 1 godinu
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zatvorenici iz Spuža neće napasti litije

Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Teorija zavjere
Nema zaraze ni zabrane litija

Izvještavajući o Korona virusu koji se nedavno pojavio u Kini, mediji su...

Media literacy Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org