Manipulisanje činjenicama

Manipulativno izmontiran sadržaj kojim se želi obesmisliti vakcinacija

Manipulativno izmontiran sadržaj kojim se želi obesmisliti vakcinacija
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
28.04.2021

Manipulativno izmontiran sadržaj kojim se želi obesmisliti vakcinacija

I dok vakcinacija i promovisanje vakcine uzimaju sve više maha, dezinformatori na društvenim mrežama sve se više trude da manipulacijama nanesu štetu kampanjama čiji je cilj što veća imunizacija društva.

Primjer za to je i video materijal koji je podijeljen na profilu poznate antivakserke, operske pjevačice, Marije Stojaković a na kojem se vidi da je normalna kampanja u kojoj poznate ličnosti u Srbiji, građane pozivaju da se vakcinišu, zlonamjerno izmontirana.

Naime u snimku imunizaciju promovišu paraolimpijac Željko Dimitrijević, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić, episkop šabački Lavrentije te glumci Svetislav Goncić i Seka Sabljić, a između njih su montirani naslovi:

“Srbija među zemljama u kojima će se izvoditi klinička ispitivanja kineskih vakcina”,

Papa odobrio: Vakcina pravljena sa ćelijama fetusa je ok”,

.. a “ubačen” je i govor Bila Gejtsa iz 2015. godine, koji se od početka pandemije koronavirusa, konstantno izvlači iz konteksta.

Sporni sadržaj, na Fejsbuku je okačen uz poruku da je ovo

 “poziv da učestvujete u eksperimentalnoj fazi za novu vakcinu.”

Krenimo redom- Nije tačno da je Srbija uopšte učestvovala u trećoj fazi kliničkih ispitivanja  kineske vakcine, i ovim postom korisnici Fejsbuka su dovedeni u zabludu.

Istina je da je kineska kompanija CNBG (China National Biotech Group) još u  septembru prošle godine, saopštila, da su Srbija i Pakistan pristali da učestvuju u trećoj fazi kliničkih ispitivanja za njihovu vakcinu protiv Covid-19, proizvođača, a petog dana u tom mjesecu vijest je objavio i Rojters.

Istog dana ministar zdravlja u Vladi Srbije, Zlatibor Lončar izjavio  je da nisu ispunjeni uslovi da se kineska vakcina testira u Srbiji.

Kolege iz Raskrinkavanje.ba su objavile da je tada Lončar za televiziju Pink kazao da će Ministarstvo obavijestiti građane kada vakcina „dođe do određene faze i do zahteva da se u Srbiji testira“, ali i kada vakcina ispuni sve uslove u srpskoj Agenciji za ljekove.

Činjenica je da klinička ispitivanja kineskih vakcina protiv COVID-19 u Srbiji nijesu nikad započeta.

Prema podacima o zasijedanjima komisije za klinička ispitivanja Agencije za ljekove i medicinska  sredstva Srbije za septembar, oktobar i decembar 2020. te januar 2021. godine, nijedno kliničko ispitivanje vakcina protiv COVID-19 nije bilo predmet njihovog odlučivanja.

Takođe, još krajem prošle godine AstraZeneca je Rojtersu potvrdila da u razvijanju vakcine AZD1222 nijesu korišteni lanci ćelije MRC-5, odnosno ćelije iz pluća abortiranih fetusa.

Što se tiče ćelija fetusa koje se koriste u medicinske svrhe, Dr Dejvid Metjuz, koautor studije o vakcini objasnio je tada za Rojters da se mnoge vakcine za viruse prave od ćelija fetusa, ali od ćelija koje su izuzete iz fetusa abortiranih još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a čije se ćelije gaje u laboratorijama širom svijeta još od tada.

Kada je riječ o Gejtsovoj izjavi koja je istrgnuta iz konteksta, AFP je objavio da Bil Gejts jeste govorio na TED konferenciji u Vankuveru u martu 2015., ali se izlaganje odnosilo na nespremnost svijeta za sledeću epidemiju nakon, epidemije ebole 2014.godine, a ne na aktuelnu pandemiju koronavirusa.

Naša platforma je ranije pojedinačno raskrinkala sve ove objave pa uzimajući u obzir način na koji je plasiran sporni video snimak, ocjenjujemo ga kao manipulisanje činjenicama.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
28.04.2021
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
Viralne objave: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Gomila neistina indijskog glumca

Sa više stotina hiljada novozaraženih dnevno Indija je trenutno država najteže...

13.05.2021 prije 17 sati

Lažna vijest
„Igračke sa pola mozga“: Čip i vakcina su figure za kolekcionare

U cilju relativizacije opasnosti COVID-19, pojedinci na društvenim mrežama često...

13.05.2021 prije 18 sati

Manipulisanje činjenicama
Laž o crnim kesama: Performans u Venecueli ne razotkriva baš ništa

Uništavanje crnih kesa koje su napunjene papirom u video snimku koji je podijeljen na...

13.05.2021 prije 18 sati