Manipulisanje činjenicama

Manipulisanje činjenicama o podršci Vojske Crne Gore SPC

Manipulisanje činjenicama o podršci Vojske Crne Gore SPC
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
08.07.2020

Manipulisanje činjenicama o podršci Vojske Crne Gore SPC

Objavljivanje spiskova lica koja pružaju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi je poslužilo za novu vrstu medijskih manipulacija.

Portal In4s objavio je 03.07. tekst sa naslovom

I VOJSKA stala uz svoj narod: Preko 120 vojnika i oficira podržalo SPC!

Ovu informaciju prenijeli su i portali: Kurir, Novosti, Sputnik, B92, Katera, BL portal, ATV, Pravda, Alo, Informer, NezavisneSrbija danas, Pink, Srbin info.


Ilustracija: CDM

 

U tekstu In4s-a se navodi:

Pismo i spisak podrške profesionalnih vojnih lica, civilnih lica na službi u VCG, vojnika po ugovoru i penzionisanih vojnih lica, koji izražavaju podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi na očuvanju imovinskih i istorijskih prava na teritoriji Crne Gore, potpisalo je za sada njih 123. i spisak nije konačan!

In4s je objavio spisak lica uz naznaku njihovih činova, ali bez informacija o tome ko su među potpisnicima aktivni pripadnici Vojske Crne Gore.

Na Facebook stranici Marko Milačić - Prava Crna Gora pronašli smo spisak sa više informacija o potpisnicima, iz kog se vidi da su na spisku najzastupljenija penzionisana vojna lica i lica kojima je prestao radni odnos u Vojsci Crne Gore.

Screenshot: Dio spiska

 

Raskrinkavanje je kontaktiralo Ministarstvo odbrane i od njih smo dobili sljedeće podatke:

‘’Obavještavamo vas da se na spisku nalazi 25 zaposlenih u Vojsci Crne Gore. Od toga, šest je oficira, 15 podoficira i četiri vojnika po ugovoru. Njihova imena navedena su u javno objavljenom spisku.’’

Budući da je u naslovu i članku portala In4s, koji su prenijeli i drugi mediji, sakrivena informacija da većina potpisnika podrške nijesu aktivni pripadnici Vojske Crne Gore, te je lista na kojoj su većina potpisnika penzioneri predstavljena kao podrška Vojske Crne Gore Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ove objave ocjenjujemo kao manipulaciju činjenicama.

Ocjenu "Manipulisanje činjenicama" dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
08.07.2020
Ocjena:
Manipulisanje činjenicama
IN4s: Manipulisanje činjenicama Novosti: Manipulisanje činjenicama Sputnik: Manipulisanje činjenicama B92: Manipulisanje činjenicama Katera: Manipulisanje činjenicama BL Portal: Manipulisanje činjenicama ATV: Manipulisanje činjenicama Pravda: Manipulisanje činjenicama Alo: Manipulisanje činjenicama Informer: Manipulisanje činjenicama Nezavisne novine: Manipulisanje činjenicama Srbija danas: Manipulisanje činjenicama Srbin.info: Manipulisanje činjenicama

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nepostojeći intervju američkog senatora: Niti je Durbin pričao za crnogorske medije niti najavio novo bombardovanje

Američki senator Dik Durbin završio je u crnogorskim i regionalnim medijima, ni kriv ni ...

27.02.2021 prije 6 sati

Dezinformacija
Relativizacijom statistike umrlih do osporavanja pandemije koronavirusa

Procjene smrtnosti od posljedica koronavirusa često su predmet manipulacija....

26.02.2021 prije 6 sati

Lažna vijest
Lažni citat potpredsjednika Demokrata

Montirane fotografije sa lažnim citatima javnih ličnosti, bilo da su vezane za...

26.02.2021 prije 1 dan