Bajden prišao da čestita padobrancu, nije “odlutao od grupe” 

155

Predizborna kampanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je u punom jeku. Iz redova Demokratske stranke, sve su glasniji apeli da bi aktuelni američki predsjednik Džo Bajden trebalo da se povuče iz trke za novi mandat. 

Mnoge pristalice Demokratske stranke zabrinute su da Bajden, čija kandidatura treba da bude potvrđena na Konvenciji stranke u avgustu, zapravo i nije sposoban – mentalno i fizički – i ne samo da pobijedi protivkandidata Donalda Trampa, nego i da obavlja dužnost predsjednika, piše BBC

Međutim, jedno je sigurno – američki predsjednik konstantno je na meti dezinformacija. 

A taj trend se nastavlja… 

“Bajden se ozbiljno gubi: Meloni ga vukla za rukav da se vrati, snimak sa samita G7 obišao svet! (VIDEO)”, naslov je portala Serbian Times.  

“Bajden se sav pogubio, ne zna gde bije! Meloni ga vukla za rukav, ali džaba, a tek kako je pozdravio Zelenskog! (VIDEO)”, piše Republika.rs

Da je Bajden “zalutao” objavio je i portal Dan. 

Ova informacija podijeljena je i na društvenim mrežama.  

U objavama je manipulativno prikazan trenutak kako Bajden stoji sam, okrenut drugačije od grupe ljudi sa kojima se nalazio, nakon čega ga italijanska premijerka Đorđa Meloni poziva da se vrati nazad. 

Riječ je video snimku koji je nastao tokom ovogodišnjeg samita Grupe sedam (G7), koji je trajao od 13. do 15. juna u Italiji, a lideri G7 prisustvovali su ceremoniji tokom koje je grupa padobranaca slijetala sa zastavama zemalja članica. 

Snimak dostupan na zvaničnom Ju Tjub kanalu G7 samita pokazuju da Bajden nije lutao okolo obraćajući se imaginarnoj osobi, već je podigao palac padobrancima koji su se u tom trenutku spustili na zemlju. 

Drugi video, koji je zabilježila televizijska stanica NBC News iz druge perspektive, pokazuje interakciju Bajdena sa padobrancima. 

Nakon što se video proširio i postao viralan uz manipulativne navode, oglasio se i portparol Bijele kuće, Endrju Bejts, ukazujući na kontekst situacije u kojoj je nastao isječak snimka. 

“On čestita jednom od padobranaca i daje znak podignutim palcem”, naveo je Bejts. 

Naš portal se i nedavno bavio američkim predsjednikom kad su pojedini domaći i regionalni portali prenijeli da je Bajden “izgubio kompas” na svečanosti povodom 80 godina savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, kada je navodno pokušao da sjedne na nevidljivu stolicu. Međutim, video, koji je poslužio medijima i korisnicima društvenih mreža da predstave Bajdena kao senilnog, isiječen je par sekundi prije nego što su sve zvanice sjele.  

Medijske i objave sa fejsbuka dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article