Od početka ruske agresije na Ukrajinu rat se ne vodi samo na borbenom frontu, već i na propagandnom, ali i u kulturnom. O onom propagandnom pišemo nadugo i naširoko često, o onom kulturnom manje, pa evo prilike.  

Prije nekoliko dana na internetu je postalna viralna informacija koja glasi: (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) 

Ceo Kijevski simfonijski orkestar sa instrumentima pobegao iz Ukrajine u Nemačku 

Novi rekord u Ukrajini: Kijevski simfonijski orkestar pobegao u Nemačku, bežeći od masakra u ukrajinskim oružanim snagama 
Kijevski simfonijski orkestar sa svim instrumentima i  70 ljudi, od kojih su 2/3 muškarci mobilizacionih godina, nije se vratio iz Nemačke posle turneje. 
Vlasti grada Monhajma na Rajni u Severnoj Rajni-Vestfaliji obezbedile su smeštaj za članove orkestra i članove njihovih porodica na tri godine. 

Informaciju su prenijeli IN4S i Sputnik, kao i brojni korisnici društvenih mreža koji se pozivaju na tekst DW-a na ruskom. Taj tekst objavljen je 13-og juna i nosi naslov:  

Kijevski simfonijski orkestar pronašao novi dom u Njemačkoj  

Vijest je o tome da će ukrajinskim muzičarima u narednih tri godine baza biti u njemačkom gradu Monhajm na Rajni, da će ih pomagati Berlinska filharmonija, kao i da će nastupati širom Njemačke i van nje. Muzičari već duže vrijeme borave u Njemačkoj, a tamo su još od 2022. godine.  

Ni u jednom momentu se ne pominje da su muzičari pobjegli iz domovine. Naprotiv. DW piše:  

“Kijevski simfonijski orkestar bio je na turneji u inostranstvu kada su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Tada je Kijev pozvao muzičare da nastave sa turnejom i prenesu poruku Ukrajine svijetu.” 

Muzičari su prethodno boravili u gradu Gera, koji ima finansijskih poteškoća. Zatim je u pomoć priskočio bolje stojeći Monhajm. Gradonačelnik Daniel Cimerman kaže da nijesu oklijevali nijednog momenta da muzičarima ponude privremeni dom, da se raduje nastupu Ukrajinaca i dodaje:  

“… naravno, muzičari treba da nastave da rade na međunarodnom nivou. Tako će orkestar kroz javne nastupe moći da nastavi da skreće pažnju na situaciju u domovini i vodi kampanju protiv iskorjenjivanja ukrajinske kulture.” 

Jasno je, dakle, da muzičari nijesu pobjegli sa sve instrumentima, već su se prije agresije Rusije zadesili u Njemačkoj pa su onda poslati u kulturnu misiju širenja riječi o strahotama koje su pogodile Ukrajinu, a koja po svemu sudeći ima i podršku zvaničnog Kijeva.  

Interesantno je i to što su ukrajinski muzičari u Njemačkoj od 2022, a da se priroda njihove “posjete” u pitanje dovodi tek sada. Tekst DW-a na ruskom u suštini se bazira na tome da je kijevski simfonijski orkestar promijenio mjesto prebivališta u Njemačkoj, gdje je od 2022, i da će u narednih tri godine biti stacioniran u Monhajmu.  

Zbog svega navedenog, sporne objave dobijaju ocjenu – manipulisanje činjenicama. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article