Snimci aero-šoua iz Majamija predstavljeni kao nadlijetanje ruske vojske  

103

Plovila ruske ratne mornarice uplovila su u vode Kube i nakon nekoliko dana otišla. S obzirom na to da se Kuba nalazi na oko 150 kilometara od najjužnije tačke SAD, neki alarmi su se upalili. Iz Pentagona je saopšteno da na to ne gledaju kao prijetnju, iako su i neka NATO plovila bila raspoređena takođe oko Kube. Na kraju se sve završilo bez otvorenih provokacija, kamoli sukoba.  

Međutim, neko kao da želi da fabrikuje neku vrstu tenzije oko dešavanja na Kubi. Na Fejsbuku, ali i drugim društvenim mrežama pojavio se snimak raznih letjelica, koji je izmontiran i za koji se kaže: (arhivirano: ovdje

Američka vojska vodi normalnu situaciju nad brodovima ruske mornarice koji pristaju na Kubi 
Video koji je postavljen na društvene mreže prikazuje sve vrste vojnog hardvera kako patrolira uz obalu Miamija na Floridi, dok su ruski brodovi pristajali na Kubu. 

Svjetski fekt-čekeri kao što su Politifact i Newtral već su provjerili o čemu se radi i zaključili da američka vojska nije nadlijetala ruske brodove, niti je patrolirala uz obalu Majamija. Zapravo se radi o aero-šouu pod nazivom “Hyundai air and sea show”, koji je održan na Floridi 24-og i 25-og maja. 15-ak dana kasnije, odnosno 12-og juna, Rusi su stigli. Politifact piše:  

“Riječ je o snimku Hyundai Air & Sea Show-a koji se desio nekoliko nedjelja ranije tokom vikenda Dana sjećanja u Majamiju, rekao je portparol šoua za PolitiFact.” 

U njihovom tekstu se dalje navodi da je očigledna i razlika u vremenskim prilikama, jer je na snimku vedro, dok je tog 12-og juna bilo izuzetno loše.  

Iako se do originalnog snimka teško može doći, tim prije što je montiran iz nekoliko segmenata, na Jutjubu se može pogledati više varijanti koje se mogu uporediti.  

Ranije smo pisali na sličnu temu, odnosno kako se stari snimak iz Rusije koristio kako bi se, takođe, inscenirale tenzije na Kubi.  

Zbog svega nevedenog, sporna objava dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.  

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

In this article