Dezinformacija

Mediji opozvali Trampa

Mediji opozvali Trampa
Tijana Velimirović
Autor
Tijana Velimirović
Objavljeno
21.01.2020

Mediji opozvali Trampa

Glasanje o opozivu američkog predsjednika Donalda Trampa 18. decembra u Predstavničkom domu američkog Kongresa izazvalo je veliku pažnju svjetskih, ali i regionalnih i domaćih medija.

Pojedini su mediji upali u zamku komplikovanog američkog političkog i pravnog sistema i izvijestili da su Sjedinjene Američke Države ostale bez predsjednika, odnosno da je Tramp opozvan.

Među medijima koji su već u naslovu prenijeli da je Tramp opozvan, kao i da je opozvan u Predstavničkom domu, su: Standard, N1 info, O2TV, Naslovi.net, Srpsko ujedinjenje, Blic, Time.rs, Radio Berane, Sandžak live, Mondo, IBalkan, Alternativna TV, Radio Balkan Fox, Frontal, Radio Slobodna Evropa, Glas Amerike, Danas, Pcnen, Nezavisne, Espreso, Direktno, Telegraf, Informer, Buka, Brif.

Nešto ozbiljnije propuste prilikom izvještavanja o ovom slučaju napravio je portal Alo.rs, koji je u tekstu naslovljenom: 

„ODLUČENO! Tramp opozvan!“

prenio da je Tramp opozvan i da je kraj njegovog mandata, iako se u tekstu pojašnjava da će se Tramp tek suočiti sa suđenjem u Senatu i potencijalnom smjenom sa funkcije.

Na sličan način izvijestio je i portal A1info.net, koji u tekstu pod naslovom: 

„SJEDINJENE DRŽAVE OSTALE BEZ PREDSEDNIKA! Tramp OPOZVAN!“

tvrdi da su Sjedinjene Države ostale bez predsjednika, takođe pojašnjavajući kasnije u tekstu da slijedi suđenje u Senatu.

-------

Da bi Tramp bio opozvan sa funkcije, to moraju da podrže oba doma američkog zakonodavnog tijela – Kongresa (Predstavnički dom i Senat), u okviru procesa koji se naziva „impeachment“, što je termin koji se kod nas uglavnom ne prevodi.

Impičment ne znači isto što i opoziv sa funkcije predsjednika, već samo korak prema potencijalnom opozivu. Impičment, kako je predstavljen u američkom Ustavu, je procedura pokretanja krivičnog gonjenja predsjednika, potpredsjednika ili drugih visokih zvaničnika koji se sumnjiče za izdaju, primanje mita ili druga krivična djela i prestupe i obuhvata više faza. Sam izraz „impeachment“, prema relevantnim rječnicima engleskog jezika, prevodi se kao optužba za krivično djelo ili prekršaj, kao i osporavanje nečijeg kredibiliteta.

Procedura impičmenta odvija se u više faza:

  • Prva faza podrazumijeva istragu, u okviru koje članovi Predstavničkog doma i njegovih relevantnih tijela prikupljaju dokaze i iskaze svjedoka o potencijalnim prestupima zvaničnika, na osnovu kojih formiraju optužbe, koje se nazivaju „articles of impeachment“.
  • Potom slijedi izjašnjavanje Predstavničkog doma o svakoj od ovih optužbi. Ukoliko Predsjednički dom podrži jednu ili više optužbi, i to prostom većinom, smatra se da je zvaničnik, u ovom slučaju američki predsjednik, „impičovan“ (impeached), odnosno da su se stekli uslovi za suđenje u Senatu.
  • Suđenjem u Senatu predsjedava predsjednik Vrhovnog suda, a senatori djeluju i kao sudije i kao porota, glasajući o konačnoj odluci o opozivu predsjednika, za šta je potrebna dvotrećinska podrška članova Senata, nakon koje predsjednik, po automatizmu, biva opozvan sa funkcije, odnosno smijenjen, a potpredsjednik preuzima nadležnosti.

Dakle, opoziv Trampa dobio je podršku u Predstavničkom domu, čiji su članovi prostom većinom podržali njegov opoziv, ali konačna odluka tek slijedi – u Senatu američkog Kongresa.

Da bi Tramp postao prvi američki predsjednik koji je opozvan u procesu impičmenta, demokratama treba dvotrećinska većina u Senatu od 100 mjesta, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da podrži demokate u toj namjeri, što je, zasad, malo vjerovatno da će se desiti.

U američkoj istoriji, ne uključujuči Trampa, nijedan od tri predsjednika protiv kojih je pokrenuta istraga u procesu impičmenta, na kraju nijesu opozvani, a samo protiv dva je održano suđenje pred Senatom. Endru Džekson 1868. i Bil Klinton 1998. godine su oslobođeni optužbi pred Senatom, dok je Ričard Nikson 1974. podnio ostavku i prije nego je Predstavnički dom imao šansu da se izjasni i glasa o optužbama protiv njega.

U najsvježijem slučaju u vezi sa predsjednikom Trampom, mediji su mahom, uslijed nerazumijevanja procedure i nesporazuma kad je u pitanju terminologija koju politički sistemi sa ovih prostora ne poznaju, griješili, navodeći već u naslovu da je Tramp opozvan, čime su čitaoce doveli u zabludu.

Takođe, objavljene su i zbunjujuće informacije da je Tramp opozvan u Predstavničkom domu, što, imajući u vidu proceduru, ne odgovara činjenicama, budući da se taj termin može upotrijebiti tek nakon okončanja procesa i pred Senatom.

Objave ovih medija (Standard, N1 info, O2TV, Naslovi.net, Srpsko ujedinjenje, Blic, Time.rs, Radio Berane, Sandžak live, Mondo, IBalkan, Alternativna TV, Radio Balkan Fox, Frontal, Radio Slobodna Evropa, Glas Amerike, Danas, Pcnen, Nezavisne, Espreso, Direktno, Telegraf, Informer, Buka, Brif) ocjenjujemo kao ''grešku''.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, tu ocjenu dobija medijski izvještaj u kojem uredništvo medija napravi grešku objavom netačne informacije ili prenošenjem neprovjerene vijesti iz drugog izvora, bez očite namjere dezinformisanja javnosti.

Ovakav izvještaj može biti veoma štetan u nekim slučajevima, a nakon ponavljanja prenošenja vijesti iz nepouzdanih izvora, možemo govoriti i o namjeri nekog medija da prenošenjem netačnog sadržaja utiče na javnost.

Portal Alo.rs i A1info.net su, tvrdeći da su SAD ostale bez predsjednika, dezinformisali svoje čitaoce, zbog čega objave ova dva portala i ocjenjujemo kao ''dezinformaciju''.

Prema metodologiji, tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži „miks“ činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja.

U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim.

Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

(Raskrinkavanje.me)

Autor:
Tijana Velimirović
Objavljeno:
21.01.2020
Ocjena:
Dezinformacija,Greška
Standard.co.me: Greška N1: Greška O2TV: Greška Naslovi.net: Greška Srpsko ujedinjenje: Greška Blic.rs: Greška Radio Berane: Greška SANDŽAK LIVE: Greška Mondo: Greška iBalkan: Greška Alternativna TV: Greška Frontal: Greška Radio Slobodna Evropa: Greška Glas Amerike: Greška Danas: Greška PCNEN: Greška Nezavisne novine: Greška Espreso: Greška Direktno.rs: Greška Telegraf: Greška Informer: Greška Buka: Greška BRIF.rs: Greška Alo: Dezinformacija,Greška A1info: Dezinformacija,Greška

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Italija se nije “vratila u normalu”: Mjere i dalje važe za restorane i kafiće

I dok se svijet suočava sa novim sojem koronavirusa, dok se uvode dodatne restriktivne ...

25.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bil Gejts nije predstavnicima CIA govorio o vakcini za vjerske fanatike

Osnivač Microsofta Bil Gejts konstantno je na meti dezinformatora. Nakon što su mnogi...

25.01.2021 prije 1 dan

Teorija zavjere
Bankarka, Gejts i vakcine: Nove teorije zavjere o čipovanju i nepostojanju virusa

Prošlo je nešto više od godinu dana od pojave pandemije koronavirusa kojoj se i dalje...

25.01.2021 prije 18 sati