Merkel i prehrana američkih vojnika

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Domaći mediji nerijetko manipulišu sadržajem koji su objavili strani mediji i tako predstavljaju čitaocima lažne informacije.

Nekoliko regionalnih medija objavili su nedavno tekst naslovljen:

''Angela Merkel: Vrijeme je da prestanemo da hranimo američke vojnike".

Ovu izjavu su navodno izvukli iz govora kancelarke Merkel 11.09.2019. u Bundestagu.

U tekstu se navodi:

"Angela Merkel je – komentarišući odnose između SAD i Njemačke u okvirima NATO – rekla da je vrijeme da njena zemlja prestane da hrani američke vojnike i da se usredsredi na svoje".

Prvi medij koji je objavio vijest je portal Fakti 14. septembra 2019. u 04:23.

Kasnije su isti naslov i informacije prenijeli i portali in4s.net, intermagazin.rs, srbijadanas.com, web-tribune.com, vesti.rs.

Ono što smo mogli da zaključimo uvidom u govor kancelarke Merkel, koji se može naći na zvaničnom web site-u Bundestaga, je da  ona ni u jednom trenutku u toku svog govora nije pomenula uskraćivanje bilo koje vrste pomoći NATO vojnicima, kao što se u naslovu pomenutih medija tvrdi.

U govoru Merkelove stoji sljedeće:

‘’…. Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješavati svoje probleme i ako svi mi radimo jedni protiv drugih, tada nećemo pobijediti. Vjerujem u situaciju win-win kada radimo zajedno i to mora biti tako.

…. Stoga je važno ispoštovati našu posvećenost i održati  obećanja i u vojnoj sferi... dva odsto bruto domaćeg proizvoda na vojsku sve članice NATO-a i EU".

Ono što zaista kaže u govoru je konstatacija da je danas situacija znatno drugačija od one u toku Hladnog rata kada je Amerika bila zaštitnik Evrope kao i da se ''danas od Evrope traži snažniji doprinos". 

Tekst objavljen na portalu Fakti.org ocjenjujemo kao "lažnu vijest", dok objave sa portala in4s.net, intermagazin.rs, srbijadanas.com, web-tribune.com, vesti.rs kao "prenošenje lažne vijesti". 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu "prenošenje lažne vijesti" dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Fakti Lažna vijest; IN4s Prenošenje lažnih vijesti; Inter magazin Prenošenje lažnih vijesti; Srbija danas Prenošenje lažnih vijesti; Web tribune Prenošenje lažnih vijesti; Vesti.rs Prenošenje lažnih vijesti;
Autor: Maja Nikolic Objavljeno: 24. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 5 mjeseci
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Zatvorenici iz Spuža neće napasti litije

Širenju medijskih manipulacija i dezinformacija povodom usvajanja Zakona o...

Lažni narativi Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Klikbejt
Poljska ne napada Moskvu

Ovo je primjer kako mediji dramatičnim naslovom izazivaju čitaoca da dobije...

Media literacy Klikbejt
Teorija zavjere
Nema zaraze ni zabrane litija

Izvještavajući o Korona virusu koji se nedavno pojavio u Kini, mediji su...

Media literacy Teorija zavjere
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org