Merkel i prehrana američkih vojnika

Ova analiza je označena kao: Lažni narativi

Domaći mediji nerijetko manipulišu sadržajem koji su objavili strani mediji i tako predstavljaju čitaocima lažne informacije.

Nekoliko regionalnih medija objavili su nedavno tekst naslovljen:

''Angela Merkel: Vrijeme je da prestanemo da hranimo američke vojnike".

Ovu izjavu su navodno izvukli iz govora kancelarke Merkel 11.09.2019. u Bundestagu.

U tekstu se navodi:

"Angela Merkel je – komentarišući odnose između SAD i Njemačke u okvirima NATO – rekla da je vrijeme da njena zemlja prestane da hrani američke vojnike i da se usredsredi na svoje".

Prvi medij koji je objavio vijest je portal Fakti 14. septembra 2019. u 04:23.

Kasnije su isti naslov i informacije prenijeli i portali in4s.net, intermagazin.rs, srbijadanas.com, web-tribune.com, vesti.rs.

Ono što smo mogli da zaključimo uvidom u govor kancelarke Merkel, koji se može naći na zvaničnom web site-u Bundestaga, je da  ona ni u jednom trenutku u toku svog govora nije pomenula uskraćivanje bilo koje vrste pomoći NATO vojnicima, kao što se u naslovu pomenutih medija tvrdi.

U govoru Merkelove stoji sljedeće:

‘’…. Nijedna zemlja na svijetu ne može sama riješavati svoje probleme i ako svi mi radimo jedni protiv drugih, tada nećemo pobijediti. Vjerujem u situaciju win-win kada radimo zajedno i to mora biti tako.

…. Stoga je važno ispoštovati našu posvećenost i održati  obećanja i u vojnoj sferi... dva odsto bruto domaćeg proizvoda na vojsku sve članice NATO-a i EU".

Ono što zaista kaže u govoru je konstatacija da je danas situacija znatno drugačija od one u toku Hladnog rata kada je Amerika bila zaštitnik Evrope kao i da se ''danas od Evrope traži snažniji doprinos". 

Tekst objavljen na portalu Fakti.org ocjenjujemo kao "lažnu vijest", dok objave sa portala in4s.net, intermagazin.rs, srbijadanas.com, web-tribune.com, vesti.rs kao "prenošenje lažne vijesti". 

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ocjenu "prenošenje lažne vijesti" dobijaju medijski izvještaji u kojima se prenosi originalni sadržaj drugog medija, a koji sadrži lažnu vijest. Ocjena se daje samo za prenošenje sadržaja koji je kategorisan kao lažna vijest. Prenošenje sadržaja koji su ocijenjeni drugim negativnim ocjenama tretira se isto kao i kreiranje takvih sadržaja.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
Fakti Lažna vijest; IN4s Prenošenje lažnih vijesti; Inter magazin Prenošenje lažnih vijesti; Srbija danas Prenošenje lažnih vijesti; Web tribune Prenošenje lažnih vijesti; Vesti.rs Prenošenje lažnih vijesti;
Autor: Maja Nikolic Objavljeno: 24. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 nedjelje
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Neće Crnoj Gori uzeti Čakor

Još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica...

Dezinformacija
Analiza
Septembar u medijima: Za šaku klikova

Ništa laž ne učini ubjedljivom kao zrno istine. Ovu staru postmodernu gnomu...

Lažni narativi Regionalni kontekst
Lažna vijest
Tri djevojke, iz tri države, a jedan jezik

Navodne pretenzije Albanije na teritorije bivših jugoslovenskih republika neiscrpna...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org