"Mirovna misija" nije priča o zločinima

Ova analiza je označena kao: NATO

Mediji selektivnim prikazivanjem činjenica, ističu one koje idu u prilog određenoj tezi, dok one koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju...

Portal News Front objavio je 26. marta tekst naslovljen;

„NOVA BRUKA CRNE GORE: SUTRA U BELOM POLjU PREDSTAVA KOJA VELIČA NATO ZLOČINCE“

U tekstu se navodi:

„Skandalima u Crnoj Gori, reklo bi se nikad kraja. Samo dva dana nakon obeležavanja dvadesete godišnjice od NATO agresije, na repertoaru belopoljskog pozorišta danas će biti prikazana pozorišna predstava „Mirovna misija“.

Portal News Front se poziva na informacije sa portala IN4S.net. Međutim, taj tekst je obrisan. 

Vijest je prenio i portal Slobodacg.me. 

U tekstu portala News Front se ocjenjuje:

predstava je usmjerena na veličanje NATO-a i sve je samo ne romantična bajka o prolaznosti i ljubavi već namerna „umetnička podvala“ o tome kako je NATO odličan izbor za Crnu Goru i Crnogorce

U tekstu se prikazivanje predstave "Mirovna misija" dovodi u vezu sa obilježavanjem 20 godina od NATO bombardovanje. 

Međutim, ta predstava je premijerno odigrana skoro godinu prije ovog datuma - 9. juna 2018. 

Iz bjelopoljskog Centra za kulturu je za Raskrinkavanje.me pojašnjeno da je predstavu „Mirovna misija“, po tekstu mlade crnogorske dramatrurškinje Jovane Bojović, u produkciji Bjelopoljskog pozorišta, režirao i adaptirao  Slobodan Marunović. 

Predstava, kako kažu, donosi savremenu priču o prolaznosti, ljubavi, porodici, o različitim vizurama i pogledima mladih ljudi na svijet, na okruženje i na život.  Uz to, pobijedila je na prošlogodišnjem Festivalu dramskih amatera Crne Gore.

Pored bjelopoljskog pozorišta, nekoliko godina ranije i amatersko pozorište iz Vrbasa "Vladimir Popović" je, po ovom tekstu Jovane Bojović uradilo istu predstavu "Mirovna misija" sa kojom su učestvovali još 2015. godine na manifestaciji Obrenovačko leto

S obzirom na to da se ovim tekstom proizvoljno tumači tema pozorišnog komada i da se favorizuju činjenice, stavovi i zaključci koji odgovaraju anti-NATO narativu, ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane, objave na portalu News Front i Slobodacg.me dobijaju ocjenu „pristrasno izvještavanje“.

Prema metodologiji Raskrinkavanje.me, ocjenu „pristrasno izvještavanje“ dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan i strastven način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu.

(Raskrinkavanje.me)

Raskrinkali smo
News Front Pristrasno izvještavanje; Sloboda Pristrasno izvještavanje;
Autor: Katarina Kovacevic Objavljeno: 08. 04. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 7 mjeseci
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Pristrasno izvještavanje
Iz CG do Njemačke nećemo tako lako

Aktuelne teme, poput iseljavanja mladih iz Crne Gore, savršena su prilika da...

Lažni narativi Pristrasno izvještavanje
Klikbejt
Ista pravila za sve, pa i za Crnogorce

Informacija o promjenama u načinu prelaska granice EU ili Šengena preplavila...

Klikbejt
Manipulisanje činjenicama
Dvoglavi orao u opštini Tuzi

Nakon brojnih medijskih objava o državama i međunarodnim zajednicama koje...

Lažni narativi Manipulisanje činjenicama
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org