Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego ikada. Društvene mreže preplavljene su antivakserima koji svoje savjete, neutemeljene i nedokazane, dijeli sa svojim pratiocima. Tako se društvenom mrežom Fejsbuk dijeli video u kom doktorka Keri Madej, iznosi svoje mišljenje I viđenje o koronavirusu, vakcinaciji i vezi Bil Gejtsa sa pandemijom. Doktorka …

1080

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego ikada. Društvene mreže preplavljene su antivakserima koji svoje savjete, neutemeljene i nedokazane, dijeli sa svojim pratiocima.

Tako se društvenom mrežom Fejsbuk dijeli video u kom doktorka Keri Madej, iznosi svoje mišljenje I viđenje o koronavirusu, vakcinaciji i vezi Bil Gejtsa sa pandemijom.

Doktorka Madej u videu tvrdi:Bil Gejts je rekao da želi da vakciniše najmanje 7 milijardi ljudi, dakle cio svijet, prije nego što možemo da se vratimo u ‘’Novo normalno’’. I da bi se to desilo, on ne vjeruje ljekarima, ili medicinskom establišmentu, ne vjeruje vama ako kažete da ste se vakcinisali, morate da imate dokaz. Oni žele da vas obilježe, identifikuju pomoću nevidljive tetovaže koja ide ispod vaše kože, koju možete da čitate pomoću aplikacije na mobilnom ili drugom uređaju I to vam daje jedinstveni identifikator.

Neutemeljene i lažne tvrdnje o budućem čipovanju stanovništva uz pomoć vakcine protiv virusa korona, očigledno ne prestaju.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere koje Bil Gejtsa povezuju sa čipovanjem stanovništva.

Sajt za provjeru činjenica Factcheck.org pisao je je teorija o mikročipovima nastala nakon učešća Gejtsa u diskusiji na Redditu 18. arta. Od tada dezinformacije ove vrste ne prestaju da kruže društvenim mrežama i medijima. Bil Gejts je ovo u junu i sam demantovao američkim medijima:“Nikad nisam učestvovao u bilo čemu što je povezano sa mikročipovima … Gotovo je teško poreći ove stvari jer su tako glupe ili čudne”“Dobro je znati koja su djeca dobila vakcinu protiv malih boginja, a koja nisu”, rekao je Gates dodajući da “postoje potrebni sistemi”, poput zdravstvenih kartona koji bi trebali postojati kako bi zdravstveni radnici mogli identifikovati ko je vakcinisan, ali da to nema veze ni sa kakvim mikročipovima.

U spornom videu koji se dijeli društvenim mrežama, doktorka dalje kaže:Za mene je ovo isto kao i žigosanje krave, ne razlikuje se, a ovaj identifikator bi u sebi sadržao vaš vakcinalni status, vaše zdravstvene podatke, i druge informacije. A da vaše tijelo to ne bi odbilo, se koristi hidrogel i nano tehnologija.

Nigdje ne postoje dokazi za tvrdnje koja iznosi doktorka Madej. Politifact se u jednom svom istraživanju bavio ovom teorijom zavjere:“Strah od umetanja čipova za praćenje i sličnih stvari u naša tijela je dugogodišnja tema za teoretičare”, rekao je Mark Fenster, profesor prava sa Univerziteta u Floridi koji je opširno pisao o teoretičarima zavjere i razgovarao s PolitiFactom o još jednoj provjeri činjenica o mikročipovanju.. “Puno je istraživanja koja se nastavljaju, ali sugestija da se koristi na ovaj način i u ovom maniru izgleda apsurdno. To dolazi iz teorija zavjere u posljednjih 50 godina. To nema nikakve veze sa naukom, to ima veze isključivo sa teorijama zavjere.’’

Doktorka Madej je i ranije bila raskrinkavana u svjetskim medijima, kada je pričala na slične teme.

Videu koji se dijeli na društvenim mrežama, dajemo ocjenu teorija zavjere, jer pokušava da tvrdnje, za koje ne postoji nijedan dokaz, predstavi kao dokazane činjenice.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

27/11/2020

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere