Mit koji ne prestaje: Stare, nove neistine o čipovanju ljudi

2263

Antivakserski pokret je trenutno, u jeku pandemije koronavirusa, čini se, glasniji nego ikada. Društvene mreže preplavljene su antivakserima koji svoje savjete, neutemeljene i nedokazane, dijeli sa svojim pratiocima.

Tako se društvenom mrežom Fejsbuk dijeli video u kom doktorka Keri Madej, iznosi svoje mišljenje I viđenje o koronavirusu, vakcinaciji i vezi Bil Gejtsa sa pandemijom.

Doktorka Madej u videu tvrdi:

Neutemeljene i lažne tvrdnje o budućem čipovanju stanovništva uz pomoć vakcine protiv virusa korona, očigledno ne prestaju.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o teorijama zavjere koje Bil Gejtsa povezuju sa čipovanjem stanovništva.

Sajt za provjeru činjenica Factcheck.org pisao je je teorija o mikročipovima nastala nakon učešća Gejtsa u diskusiji na Redditu 18. arta. Od tada dezinformacije ove vrste ne prestaju da kruže društvenim mrežama i medijima. Bil Gejts je ovo u junu i sam demantovao američkim medijima:

U spornom videu koji se dijeli društvenim mrežama, doktorka dalje kaže:

Nigdje ne postoje dokazi za tvrdnje koja iznosi doktorka Madej. Politifact se u jednom svom istraživanju bavio ovom teorijom zavjere:

Doktorka Madej je i ranije bila raskrinkavana u svjetskim medijima, kada je pričala na slične teme.

Videu koji se dijeli na društvenim mrežama, dajemo ocjenu teorija zavjere, jer pokušava da tvrdnje, za koje ne postoji nijedan dokaz, predstavi kao dokazane činjenice.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere