Lažna vijest

Na biralištima nijesu korišćene „piši-briši“ olovke

Na biralištima nijesu korišćene „piši-briši“ olovke
Jelena Popović
Autor
Jelena Popović
Objavljeno
03.09.2020

Na biralištima nijesu korišćene „piši-briši“ olovke

Društvenim mrežama uoči parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta kružile su informacije o postojanju „piši-briši“ hemijskih olovaka koje se navodno planiraju koristiti na biračkim mjestima na dan izbora.

U jednoj od ovih Facebook objava, 28. avgusta našla se poruka:

„Samo da vas obavijestim da će na izborima biti piši briši hemijske koje kasnije mogu da obrišu i preprave vaš glas. Bilo bi poželjno da svi građani sa sobom ponesu svoju hemijsku olovku iz kuće“.

Objavu slične sadržine dijelili su i drugi korisnici društvene mreže Facebook, a informacija o navodnoj dojavi slana je i kroz privatne prepiske.

Međutim, ovakva vrsta nepravilnosti nije prijavljena ni na jednom biračkom mjestu o čemu svjedoče izvještaji domaćih, ali i međunarodnih organizacija koji su pratile izbore u Crnoj Gori.

Takođe, postojanje „piši-briši“ hemijskih olovaka na biračkim mjestima nijesu evidentirale ni političke partije, kao ni Državna izborna komisija.

Imajući u vidu da nema dokaza koji bi potkrijepili tvrdnju o ovoj izbornoj nepravilnosti, na koju su potencijalni birači „upozoreni“ uoči izbora, ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.


Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Autor:
Jelena Popović
Objavljeno:
03.09.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove netačne tvrdnje doktorke Lidije Gajski

Umjesto iznošenja jasnih smjernica kako da se zaštite od virusa, kako da sačuvaju...

30.09.2020 prije 16 sati

Pseudonauka
Nove teorije zavjere dr Nade Kostić

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na ...

30.09.2020 prije 15 sati

Pristrasno izvještavanje
Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja...

28.09.2020 prije 2 dana