Na nišanu dezinformacija: Starom slikom manipulišu najnovijim dešavanjima na Kosovu

Srbija i Kosovo – neiscrpna su tema medija, posebno tabloida koji često manipulacijama ostvaruju svoju političku agendu.

141

Srbija i Kosovo – neiscrpna su tema medija, posebno tabloida koji često manipulacijama ostvaruju svoju političku agendu.

U seriji političkih previranja dvije zemlje,  kosovske vlasti donijele su odluku da počnu sa recipročnom mjerom skidanja srpskih tablica sa vozila koja ulaze na teritoriju Kosova.

Ova odluka dodatno je podigla tenzije na relaciji Srbija – Kosovo i izazvala  proteste srpskog stanovništva na sjeveru Kosova kao i oštre reakcije zvaničnog Beograda.

Opšte je poznato da u atmosferi napetosti poput ove, mediji ali i političari znaju da podgriju uzavrelu atmosferu šireći razne informacije od kojih su neke neprovjerene i nepouzdane.

Komentarišući aktivnost kosovskih specijalnih jedinica – ROSU na graničnom prelazu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u ponedjeljak da su Albanci snajperom držali na oku mlade Srbe.

Ova izjava predsjednika Srbije motivisala je medije u toj zemlji da pišu o snajperistima specijalnih snaga kosovske policije.“ALBANSКI SNAJPERISTA NIŠANI SRBE Smjena pripadnika ROSU na prelazu Jarinje (FOTO)”, naslov je članka, objavljenog na portalu Nacionalist.rs, koji prati fotografija specijalca koji nišani kroz snajper.

U samom tekstu je, pozivajući se na portal Alo, autor članka unutar teksta objavio i fotografiju na kojoj se vidi pripadnik ROSU koji nosi snajpersku pušku na ramenu.

“Na Jarinju je u toku smena pripadnika ROSU, a među novima koji su pristigli nalazi se i snajperista. Alo! eksluzivno objavljuje fotografiju snajperiste koji je oko 13 sati došao na Jarinje”, navodi se u tekstu Nacionalista.

Ipak, pretražujući naslovnu fotografiju, na kojoj je kako tvrdi portal Nacionalist, pripadnik ROSU koji na Jarinju nišani Srbe, dolazimo do novinskog članka iz 2019. godine koji koristi pomenutu sliku.

Naime, srpski Informer je još 2019. objavio istu ovu fotografiju uz slične navode kao što sada imamo priliku da vidimo.“(VIDEO) SNAJPERISTA ROSU NIŠANI SRBE! Pogledajte jeziv snimak ŠIPTARSKE BRUTALNOSTI na sjeveru Kosmeta!”, naslov je teksta objavljenog 3. juna 2019. godine.

Pomenuta slika nastala je kao skrinšot iz video snimka objavljenog zvaničnom YouTube kanalu emisije Drejtesia ne Kosove (Pravda na Kosovu). Riječ je o kratkom dokumentarnom filmu o borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Imajući u vidu ove činjenice, postaje jasno da fotografija nije aktuelna i ne prikazuje albanskog snajperistu koji nišani Srbe na Jarinju.

Zbog toga, objava sa portala Nacionalist dobija ocjenu Lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

22/09/2021

Ocjena:

Lažna vijest