Lažna vijest

Najavljenih incidenata u izbornoj noći nije bilo

Najavljenih incidenata u izbornoj noći nije bilo
Milica Kovačević
Autor
Milica Kovačević
Objavljeno
03.09.2020

Najavljenih incidenata u izbornoj noći nije bilo

Društvenim mrežama je tokom izbornog dana, 30. avgusta, dijeljeno upozorenje građanima da Demokratska partija socijalista, u slučaju izbornog poraza, priprema nerede u Podgorici, Nikšiću i Budvi.

DPS je spremio sledeći scenario, po svemu sudeći ako izgube izbore i kad opozicija objavi rezultate, očekuju da će narod da izađe na ulice da proslavlja pobjedu, spremili su tri grupe navodno Srpskih ekstremista koji će paliti Crnogorsku, NATO i EU zastave i koji će da prave nerede, jedna grupa u Nk, druga u Budvu, treća u Pg.

Obavještenje građanima dijeljeno je u mnogim Facebook grupama od kojih pojedine imaju i više od 30.000 članova. i od strane građanskih aktivista.  

Ovakva informacija bila je jedna od brojnih dezinformacija koje su tokom izbornog dana plasirane putem društvenih mreža i medija, za čiji je demant bilo potrebno samo vrijeme, odnosno nekoliko sati.

Nakon što su biračka mjesta zatvorena u 20 sati, a prvi rezultati pokazali da DPS i potencijalni koalicioni partneri nemaju većinu, pristalice opozicije okupile su se ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje su slavili, a potom u kolonama automobila kružili ulicama glavnog grada. Slično slavlje organizovano je i na nikšićkim ulicama, kao i ispred štaba koalicije okupljene oko Demokratskog fronta u Budvi.

Ni u jednom od ta tri grada nije bilo najavljenih incidenata – paljenja crnogorske, EU i NATO zastave. Panika širena putem društvenih mreža bila je nepotrebna, jer se najavljeni ekscesi prosto nijesu dogodili. Da je izborni dan u Crnoj Gori protekao mirno, potvrdila je i Evropska mreža organizacija za monitoring izbora (ENEMO).

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Milica Kovačević
Objavljeno:
03.09.2020
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Nove netačne tvrdnje doktorke Lidije Gajski

Umjesto iznošenja jasnih smjernica kako da se zaštite od virusa, kako da sačuvaju...

30.09.2020 prije 19 sati

Pseudonauka
Nove teorije zavjere dr Nade Kostić

Bivša poslanica u Narodnoj skupštini Srbije, bivša ministarka zdravlja i profesorka na ...

30.09.2020 prije 18 sati

Pristrasno izvještavanje
Proizvoljno i pristrasno izvještavanje o preciznosti testova

Pandemija koronavirusa izvor je ogromnog broja medijskih manipulacija, od broja...

28.09.2020 prije 2 dana