Najstrašnije bande nema u Izvještaju

Ova analiza je označena kao: Regionalni kontekst

Tema nasilnog ekstremizma posljednjih godina izaziva veliku pažnju domaćih i regionalnih medija koji  nerijetko umjesto objektivnog informisanja javnosti o ovom problemu, objavljuju neprovjerene informacije i na obmanjujući način interpretiraju međunarodne izvještaje.

Portal In4s.net je 12. avgusta objavio tekst pod naslovom:

Američki izvještaj: Kosovski Albanci formirali ,,najstrašniju“ islamističku jedinicu koja se bori u Siriji

U tekstu se navodi:

Jedan broj Albanaca sa Kosova i Metohije koji se pridružio tzv. Islamskoj državi ratuje u Siriji okupljen u jedinicu pod nazivom „borbena grupa“i upravo ova grupa se smatra „najstrašnijom“ zločinačkom jedinicom na sirijskim ratištima, navodi se u izvještaju američke Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma

Ovu vijest prenijeli su i portali: Nspm.rs, Srbin.info, Blic.rs, Slobodacg.me, Novosti.rs, Rtv.rs, Republika.rs. B92, Tanjug.rs, Sputnik.rs i Espreso.rs.

Navedenim portalima izvor za ovu informaciju bili su: in4s, Tanjug ili kosovski mediji - Gazetta Metro i Gazetta Express.

Gazetta Metro je najprije objavila ovu informaciju:

“Grupa koja i dalje deluje u Siriji kao deo ISIS-a, nazvana „prodorna grupa“, poznata je kao jedina etnička grupa Kosovara. Ova grupa nastavlja rat u Siriji kao deo ISIS-a i prepoznata je kao najstrašnija grupa koja je i dalje tamo aktivna. Oni su vojno pripremljeni, a neki od njih su, prema američkoj studiji, samo stanovnici Kosova”.

Međutim, u izvještaju američke Vojne akademije i centra za borbu protiv terorizma se navodi: 

“Poslednje aktivno prisustvo džihadista iz regiona u Siriji je etnička albanska jedinica u okviru HTS-a. Kshemati Alban je katiba (borbena jedinica) sastavljena od boraca etničkih Albanaca koji su djelovali u i oko sjeverozapadne sirijske provincije Idlib. Borci drugih nacionalnosti zapadnog Balkana i dalje se bore sa HTS-om, ali čini se da su etnički Albanci jedini iz regiona koji još uvijek upravljaju monoetničkom jedinicom sa svojom komandnom strukturom. Ovo može ukazivati na  dovoljno veliki broja boraca i adekvatnu vojnu sposobnost.  Istraživanja pokazuju da ti borci potiču prvenstveno iz Sjeverne Makedonije i sa Kosova"

Na osnovu ovoga se može zaključiti da su kosovski mediji koristili tačne informacije iz američkog izvještaja, ali su dodavali i neprovjerene informacije poput epiteta "najstrašnija grupa". Domaći mediji su zatim iskopirali i objavili te informacije, neprovjeravajući šta se zaista navodi u izvještaju američke Vojne akademije.

Iz tog razloga, svi navedeni portali dobijaju ocjenu “dezinformacija”.

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

(Raskrinkavanje.me, Katarina Kovačević)

Raskrinkali smo
Nova srpska politička misao Dezinformacija; Srbin.info Dezinformacija; Sputnik Dezinformacija; Blic.rs Dezinformacija; Sloboda Dezinformacija; Novosti Dezinformacija; RTV Vojvodine Dezinformacija; Republika.rs Dezinformacija; Tanjug.rs Dezinformacija; Espreso Dezinformacija; IN4s Dezinformacija; B92 Dezinformacija; RTCG Dezinformacija; Sjever Crne Gore Dezinformacija; Ekspres Dezinformacija; Rts.rs Dezinformacija;
Autorica: Milica Bogdanović Objavljeno: 03. 09. 2019 | Zadnji put osvježeno: prije 3 nedjelje
Pravila komentarisanja

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Neće Crnoj Gori uzeti Čakor

Još jedan primjer medijskog izvještaja koji u sebi sadrži “miks” činjenica...

Dezinformacija
Analiza
Septembar u medijima: Za šaku klikova

Ništa laž ne učini ubjedljivom kao zrno istine. Ovu staru postmodernu gnomu...

Lažni narativi Regionalni kontekst
Lažna vijest
Tri djevojke, iz tri države, a jedan jezik

Navodne pretenzije Albanije na teritorije bivših jugoslovenskih republika neiscrpna...

Lažna vijest Prenošenje lažnih vijesti
Raskrikavanje.rs Istinomjer.ba cdtmn.org