NBA košarkaši nijesu čipovani

Svjedoci smo da su, nakon pojave epidemije virusa korona, određeni svjetski, a i domaći mediji pribjegavali pristrasnom, neprovjerenom i neetičnom izvještavanju. Jedna od često prisutnih teorija zavjere kako na društvenim mrežama, tako i u medijima, svakako jeste i navodno čipovanje stanovništva. Portal Večernji list 18.07.2020.  je objavio  tekst sa naslovom: Pomenuti tekst prenijeli su i …

877

Svjedoci smo da su, nakon pojave epidemije virusa korona, određeni svjetski, a i domaći mediji pribjegavali pristrasnom, neprovjerenom i neetičnom izvještavanju. Jedna od često prisutnih teorija zavjere kako na društvenim mrežama, tako i u medijima, svakako jeste i navodno čipovanje stanovništva.

Portal Večernji list 18.07.2020.  je objavio  tekst sa naslovom:‘’Hrvatski trener otkrio: Čipirani smo, a neki igrači toliko se boje da nose skafandere!

Pomenuti tekst prenijeli su i pojedini regionalni mediji, sa djelimično izmijenjenom naslovnom konstrukcijom: Intermagazin, Sputnik, Pogled, Novosti.U tekstu se navodi:

“Da bi mogao otići u dvoranu na trening, na ručak ili timski sastanak, ti moraš na posebnu aplikaciju unijeti svoju dnevnu temperaturu, ali i simptome ako ih imaš. Tek ako su ti sve rubrike zelene možeš izaći iz sobe i to sa svojom čipiranom akreditacijom, posebnom narukvicom s kojom pak ovjeravaš sve kontrolne točke te s maskom kojih ima posvuda”.

Navedenu izjavu za “Večernji list” dao je hrvatski trener Neven Spahija, koji radi u timu “Memfisa” na Floridi.

Čitalac iz izjave jasno može zaključiti da naslov ne korenspondira sa onim što je navedeno u tekstu, te da tvrdnje o čipovanju igrača ni na koji način nijesu potvrđene, već je jasno istaknuto da je riječ o čipovanoj akreditaciji koju igrači nose sa sobom.

Imajući u vidu tendenciozan naslov koji navodi čitaoca na pogrešan zaključak,  objavljenu vijest ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Inter magazin: Dezinformacija | Sputnik: Dezinformacija | Pogled: Dezinformacija | Novosti: Dezinformacija

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

28/07/2020

Ocjena:

Dezinformacija