Reciklaža

Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
27.11.2020

Ne, nepronalaženje seksualnog partnera nije invaliditet

Od početka pandemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), kao krovna međunarodna zdravstvena organizacija, konstantno je na udaru političara, medija, ali i manipulatora i dezinformatora.

Pored brojnih obmana i lažnih vijesti vezanih za SZO i Covid-19, ovoj organizaciji se, već neko vrijeme, uz sporadična ponavljanja manipulacije, pokušava pripisati i da želi da mijenja uređenja porodice.

Fejsbukom se, kao i prije dvije godine, opet širi tvrdnja da, prema smjernicama SZO, svako ko nema seksualnog partnera zapravo ima invaliditet.

Ova tvrdnja zapravo kreće još iz 2016. godine, kada su je prenijeli pojedini afrički mediji, kao i britanski Telegraf.  Tekst su, dvije godine kasnije, prenijeli Kurir, Telegraf, Prnjavoronline, a 2020. RTS.

Tvrdi se da je SZO donijela smjernice prema kojima se neplodnost, kao i nepronalaženje seksualnog partnera smatraju invaliditetom.

„Do sada, neplodnost i nemogućnost da se ostane u drugom stanju nakon 12 meseci pokušavanja i nezaštićenog seksa, nije se smatralo invalidnošću. Svetska zdravstvena ogranizacija odlučila je da promeni standarde po kojima će osoba koja nije sposobna da pronađe odgovarajućeg seksualnog partnera ili nema vezu u kojoj može da začne dete i osnuje porodicu, da se smatra osobom koja ima izvestan invaliditet“, kaže se u tekstu srpskog tabloida Telegraf iz 2018 godine koji se širi društvenim mrežama.

SZO je, još 2018. na Tviteru jasno odgovorila da smjernice za plodnost nisu promijenjene. „Neuspjeh u začeću trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnog seksualnog odnosa bez zaštite“, objavli su tada iz SZO pojašnjavajući da je definicjia neplodnosti ostala ista.

AFP je 2018. godine kontaktirao doktora Dejvida Adamsona, kojeg je britanski Telegraf citirao, a koji je pojasnio da su neke tvrdnje u članku rezultat nesporazuma, pogrešnog tumačenja i izvlačenja iz kontesta. „Jasno sam saoppštio da SZO nije prihvatila ovu definiciju i politiku 2016, a nije ni sada“, rekao je Adamson.

Prema definiciji SZO, neplodnost se smatra invaliditetom, i zdravstvena njega za neplodnost spada pod zaštitu Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom. Ipak, osim neplodnosti, u definicijama i smjernicama SZO, nepronalaženje seksualnog partnera se ne pominje niti se definiše kao invaliditet.

Imajući u vidu da ova objava svakako ne odgovara istini ona dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Ovaj sadržaj dobija i ocjenu recikLAŽA.

Ocjenu "recikLAŽA" dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
27.11.2020
Ocjena:
Reciklaža
Kurir: Reciklaža Telegraf: Reciklaža Prnjavor: Reciklaža Rts.rs: Reciklaža

Posljednje objavljene analize

Teorija zavjere
Razdvojiti fikciju i stvarnost: Serija ne može biti dokaz da je virus napravljen u laboratoriji

Fikcija koju gledamo na TV-u često izgleda kao realnost, a realnost koju proživljavamo...

22.01.2021 prije 1 dan

Lažna vijest
Bajdenov potpis nije „nevidljiv“: Poptisani akt objavljen na sajtu

Pobjeda Džoa Bajdena na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama izavala je...

22.01.2021 prije 1 dan

Dezinformacija
“Vacuna show” je leglo dezinformacija

Društvenim mrežama sve više kruže slične, netačne tvrdnje o lažnom vakcinisanju...

21.01.2021 prije 2 dana