Ne, polovina hrvatskih ljekara nije odbila vakcinaciju

1634

Istraživanja javnog mnenja i njihovo tumačenje čest su izvor dezinformacija. Posebno kada se tiču vakcinacije.

Posljednji ovakav primjer desio se u Hrvatskoj gdje je objavljeno da je istraživanje pokazalo da će vakcinisanje odbiti čak 50 odsto hrvatskih ljekara.

Ovu vijest objavili su Jutarnji list, Hina, Nova.rs, Srbin.info, Telegram

Kolege sa partnerskog faktčeking portala u Hrvatskoj, Faktografa, pojašnjavaju da je Jutarnji list nepreciznim i senzacionalističkim naslovom netačno  izvijestio o izjašnjavanju ljekara o vakcini.

U samom tekstu se ne pominje “Odbijanje”, već je taj zaključak izvučen iz činjenice da doktori na upit Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) nijesu eksplicitno odbili vakcinu, već se nijesu prijavili za prve doze prve vakcine, što je bitna razlika.

Kako je Faktograf prenio, Aleksandra Kolarić, stručnjakinja za komunikaciju, koja sarađuje s lljekarskom i sestrinskom komorom na svom Twitter nalogu saopštila je da su podaci pogrešno interpretirani.

Predsjednik Komore medicinskih sestara, Mario Gazić pojasnio je da je njima stigao pozivni mejl a ne anketa o vakcinisanju.

U ovoj krizi, dodaje, “sasvim je logično da mnoge sestre možda nisu niti dobile tu informaciju, da nisu stigle otvoriti mail ili nisu stigle odgovoriti na njega”. Rok za odgovor je bio dosta kratak, pojašnjava, negdje nekoliko sati, a negdje jedan dan. “Sigurni smo da će se najveći dio svih medicinskih sestara cijepiti i da će postotak onih koji će se dobrovoljno cijepiti među medicinskim sestrama i tehničarima biti puno viši nego što je bio odaziv”, zaključuje u odgovoru.

I iz Hrvatske liječničke komore kazali su da se prema njihovim informacijama ne radi o klasičnom anketiranju u kojem su ljekari mogli odgovoriti žele li se ili ne žele vakcinisati, nego o ovakvom mail pozivu za iskazivanje interesa.

Ivana Šmit iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika je Faktografu potvrdila da se podaci još uvijek prikupljaju.

Hrvatski zavod za javno zdravlje takođe je potvrdio da još uvijek nisu pristigli svi mejlovi i da je prerano govoriti o odazivu.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić za Faktograf takođe navodi da Zavod još uvijek nema podatke o zainteresovanima za vakcinaciju te da ne zna odakle Jutarnjem ti podaci.

Ovakvo predstavljanje necjelovitih podataka dobija ocjenu manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Jutarnji list: Manipulisanje činjenicama | Nova.rs: Manipulisanje činjenicama | Srbin.info: Manipulisanje činjenicama | Telegram: Manipulisanje činjenicama