Dezinformacija

Ne ukida se ime Sjeverna Makedonija

Ne ukida se ime Sjeverna Makedonija
Milica Bogdanović
Autorica
Milica Bogdanović
Objavljeno
13.11.2019

Ne ukida se ime Sjeverna Makedonija

Taman kad smo pomislili da je rasprava o imenu države u Skoplju okončana, u regionalnim medijima pojavljuje se dezinformacija da se ime Sjeverna Makedonija ukida...

 

MAKEDONCI SE PROBUDILI! Skoplje ukida novo ime "Severna Makedonija"! Stevo gurnuo prst u oko Briselu i Vašingtonu!

Ovo je naslov teksta koji je objavio portal Alo.rs, nakon odbijanja EU da sa Sjevernom Makedonijom otvori pregovore o članstvu. 

Alo.rs je ovaj tekst objavio pozivajući se na portal Plusinfo. 

U tekstu se navodi:

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da će upotreba novog imena te zemlje biti na čekanju sve dok ne započnu pregovori sa Evropskom unijom, prenosi portal Plusinfo. Predsjednik Pendarovski objašnjava da ono što će biti na čekanju sve dok ne započnu pristupni pregovori sa EU je deo Prespanskog sporazuma koji se odnosi na unutrašnju i spoljnu komunikaciju i upotrebu novog imena države“.

U tekstu koji je Alo.rs objavio nigdje se ne pominje ukidanje imena Sjeverna Makedonija.

Šta je Pendarovski rekao? 

U izvornom tekstu na portalu Plusinfo, koji je objavio intervju makedonskog predsjednika za grčku TV Alfa, se može vidjeti da je Pendarovski rekao da će ime Sjeverna Makedonija biti na čekanju, ali ne i da će se ukinuti.

„Videli ste da je novo ime zemlje u našem unutrašnjem pravnom poretku i da će ostati, a ono što će čekati još neko vreme do početka pregovora sa EU je ono što stoji u jednoj odredbi Ugovora, a to je da kako napredujemo u otvaranju određenih poglavlja zakonodavstva EU u tom procesu, unutrašnja i potpuna spoljna prepiska naših ministarstava trebalo bi da budu u toj određenoj oblasti pod novim nazivom. Na primer, ako otvorimo poglavlja o ekologiji ili životnoj sredini, tada će Ministarstvo životne sredine u Skoplju početi da koristi novo ime u svojoj punoj korespondenciji spolja i iznutra, a ne pre. Ali sve se odnosi na specifične sfere. Kada govorimo o čitavom paketu, već smo implementirali novo ime iznutra i mogu reći da je za nas to bio najteži deo Prespanskog sporazuma“. 

Na osnovu ove izjave potpuno je jasno da je predsjednik Sjeverne Makedonije rekao da će ime države ostati na snazi u unutašnjem pravnom poretku. Ovo znači i da se ime Sjeverna Makedonija ne ukida i da je objava portala Alo.rs "dezinformacija".

Ocjenu "Dezinformacija" dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

(Raskrinkavanje.me)

 

Autor:
Milica Bogdanović
Objavljeno:
13.11.2019
Ocjena:
Dezinformacija
Alo: Dezinformacija

Posljednje objavljene analize

Lažna vijest
Nije tačno da Covid-19 izaziva bakterija

Društvenim mrežama proširio se prvo video snimak, a zatim i poruka da je Italija...

02.07.2020 prije 8 sati

Klikbejt
MMF nije rekao da  je privredni rast Srbije realan i da se odlično snašla u koronakrizi

Iza naslova na portalu IN4S

01.07.2020 prije 1 dan

Lažna vijest
Centralna banka nije sakrila podatke o platnom prometu i kamatama

Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila ekonomiju širom svijeta, pa su zato...

29.06.2020 prije 2 dana