Neistinite teorije dr. Nade Jurinčić i dalje se šire društvenim mrežama

Objave hrvatske pedijatrice Nade Jurinčić o koronavirusu i razlozima njegovog nastanka koje su portali za provjeru činjenica analizirali više puta proteklih mjeseci i dalje ne prestaju da se šire društvenim mrežama. Na jednoj fejsbuk stranici objavljenjeno je sredinom jula već poznato razmišljanje Jurinčićeve u postu naslovljenom „Stav jednog ljekara“ koji ima 160 dijeljenja. U objavi …

876

Objave hrvatske pedijatrice Nade Jurinčić o koronavirusu i razlozima njegovog nastanka koje su portali za provjeru činjenica analizirali više puta proteklih mjeseci i dalje ne prestaju da se šire društvenim mrežama.

Na jednoj fejsbuk stranici objavljenjeno je sredinom jula već poznato razmišljanje Jurinčićeve u postu naslovljenom „Stav jednog ljekara“ koji ima 160 dijeljenja.

U objavi piše:“Osnovna informacija, koju moraju svi znati: virus korone je jedan od mnogobrojnih virusa, iz grupe influence vurusa (grupe virusa gripa), čija je osobina spontana mutacija i dolazak u zimskim mesecima. Sindrom, koji ta grupacija virusa izaziva, je sindrom gornjih i donjih disajnih puteva – od rhinitisa, pharyngitisa, laryngitisa do bronchitisa i pneumonije. Dakle, ti virusi “posećuju” ljudsku vrstu najmanje 150 godina i to svake godine. Udio koronavirusa u sindromu gripa je 7-15%. Ona nije ništa drugačija od drugih influenca virusa (virusa gripa) – ne voli nosnu sluznicu, pa više napada ždrijelo, grlo i bronhije. Komplijacije gripa nijesu stvar “zločestoće” ovog virusa nego lošeg imunog statusa zaražene osobe, poput hroničnih, iscrpljujućih bolesti, karcinoma, terapije citostaticima, mnogim lekovima, dijabetesa, itd. Nema zločestih virusa nego ima imunoloških sistema koji su “načeti” i ne mogu pružiti pravi odgovor virusu i uništiti ga. Zato se u zimskim mesecima, u prelazu u proleće, događa više smrti starijih i bolesnih osoba. Ovo je obrazac koji se pred očima svih nas odvija decenijama i vekovima.”

Tvrdnje  Jurinčićeve da korona virus pripada grupi influenza virusa, odnosno, virusa gripa  demantuje zvanični stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) čiji je direktor Tedros Adhan objasnio da je koronavirus drugačiji od influence i da nije sezonskog karaktera.

I poznati američki Institut za medicine John Hopkins objasnio je početkom februara da su  influence (grip) i Covid -19 infektivne bolesti respiratornog trakta, te iako mogu izgledati slično one su uzrokovane različitim virusima

Netačne su tvrdnje da virus dolazi u zimskim mjesecima, jer smo svjedoci  njegove pojave i tokom ljetnjeg perioda.

U fejsbuk objavi dalje se navodi stav Jurinčićeve o navodnim planovima svjetskih moćnika koji su “izvukli” koronu  u 2020. godini iz nekoliko razloga, među kojima su pad farmaceutske industrije i prijeteći slom banaka, pa zato “proizvode haos da mogu  presložiti  stvari i ponovo vladati”“Lažna smrtonosna epidemija i pandemija u cijelom svijetu imaju identičan obrazac ponašanja. Zašto im to treba? Da sprovedu mjere izolacije čoveka od čoveka, da bi slomili nacionalne države, slamanjem privrede, a to znači uništavanjem malih i srednjih preduzetnika. Globalni kapital će opstati zato što će da mu štampaju novac Federalna banka i služi za to, a i sve ostale banke. Sledeća dva koraka agende su prisila vakcinacija i instaliranje predajnika za G5 i G6 mreže, oko gradova i po objektima.
Zašto im treba prisilna vakcinacija? Zato što će u toj vakcinaciji, kao i u mnogim drugim, da bude aluminijum koji je ćelijski prijemnik i pojačivač visokofrekventnih, elektromagnetnih talasa. To zračenje uništava pinealnu žlijezdu kod djece, a kod odraslih razara imunološki sistem i blokira korišćenje kiseonika na nivou ćelija”

Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi o Jurinčićevoj objašnjava da različite neprovjerene priče o “federalnoj banci” odnosno sistemu federalnih rezervi (FED) na kojima se zasniva centralni bankovni sistem Sjedinjenih Američkih Država, spadaju u jednu od starih i raširenih teorija zavjere, kao i da različite teorije zavjere o štetnosti aluminijskih soli koji se nalaze u nekim vakcinama su takođe veoma raširene među ljudima koji smatraju da vakcine nanose štetu ljudskom organizmu iako za to nema nikakvih dokaza. 

Uz to, na zvaničnom sajtu SZO navodi se da vakcina još uvijek ne postoji, da se radi na njenom razvoju i da će se informacije o tome ažurirati čim rezultati istraživanja budu dostupni. Pošto vakcina zvanično još nije pronađena ne može se govoriti o njenom sastavu.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o stavu doktorke Jurinčić ,

O njenim stavovima je dostupan i članak na portalu Faktograf.

Objavu doktorke Jurinčić ocjenjujemo ocjenom pseudonauka. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

15/09/2020

Ocjena:

Pseudonauka