Neistinite teorije dr. Nade Jurinčić i dalje se šire društvenim mrežama

1400

Objave hrvatske pedijatrice Nade Jurinčić o koronavirusu i razlozima njegovog nastanka koje su portali za provjeru činjenica analizirali više puta proteklih mjeseci i dalje ne prestaju da se šire društvenim mrežama.

Na jednoj fejsbuk stranici objavljenjeno je sredinom jula već poznato razmišljanje Jurinčićeve u postu naslovljenom „Stav jednog ljekara“ koji ima 160 dijeljenja.

U objavi piše:

Tvrdnje  Jurinčićeve da korona virus pripada grupi influenza virusa, odnosno, virusa gripa  demantuje zvanični stav Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) čiji je direktor Tedros Adhan objasnio da je koronavirus drugačiji od influence i da nije sezonskog karaktera.

I poznati američki Institut za medicine John Hopkins objasnio je početkom februara da su  influence (grip) i Covid -19 infektivne bolesti respiratornog trakta, te iako mogu izgledati slično one su uzrokovane različitim virusima

Netačne su tvrdnje da virus dolazi u zimskim mjesecima, jer smo svjedoci  njegove pojave i tokom ljetnjeg perioda.

U fejsbuk objavi dalje se navodi stav Jurinčićeve o navodnim planovima svjetskih moćnika koji su “izvukli” koronu  u 2020. godini iz nekoliko razloga, među kojima su pad farmaceutske industrije i prijeteći slom banaka, pa zato “proizvode haos da mogu  presložiti  stvari i ponovo vladati”

Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi o Jurinčićevoj objašnjava da različite neprovjerene priče o “federalnoj banci” odnosno sistemu federalnih rezervi (FED) na kojima se zasniva centralni bankovni sistem Sjedinjenih Američkih Država, spadaju u jednu od starih i raširenih teorija zavjere, kao i da različite teorije zavjere o štetnosti aluminijskih soli koji se nalaze u nekim vakcinama su takođe veoma raširene među ljudima koji smatraju da vakcine nanose štetu ljudskom organizmu iako za to nema nikakvih dokaza. 

Uz to, na zvaničnom sajtu SZO navodi se da vakcina još uvijek ne postoji, da se radi na njenom razvoju i da će se informacije o tome ažurirati čim rezultati istraživanja budu dostupni. Pošto vakcina zvanično još nije pronađena ne može se govoriti o njenom sastavu.

Raskrinkavanje je ranije pisalo o stavu doktorke Jurinčić ,

O njenim stavovima je dostupan i članak na portalu Faktograf.

Objavu doktorke Jurinčić ocjenjujemo ocjenom pseudonauka. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Viralne objave: Pseudonauka