Lažna vijest

„Neko nas truje“: Djeca su obolijevala i prije 50 godina

„Neko nas truje“: Djeca su obolijevala i prije 50 godina
Darvin Murić
Autor
Darvin Murić
Objavljeno
04.06.2021

„Neko nas truje“: Djeca su obolijevala i prije 50 godina

Teorija „da nas truju“ jedna je od najpopularnijih među korisnicima društvenih mreža. Paušalno iznošenje tvrdnje „truju nas“, bez potkrjepljivanja ikakvim dokazima ide dotle da se tvrdi da nekih bolesti koje danas postoje nijesu postojale nekada, kada nas valjda nijesu trovali.

„Prije 50 godina djeca nisu oboljevala od raka...sada je to česta pojava, kao i autizam, epilepsija...jasno je da nas truju...jasno je i da one koji su u poziciji moći to ne zanima“, navodi se u Fejsbuk objavi koja se ovih dana dijeli na toj mreži.

Da nije tako utvrđuje se prostom pretragom i iščitavanjem naučnih studija dostupnih na internetu.

Djeca su, nažalost, od raka obolijevala i prije 50 godina. Da su djeca i tada obolijevala pokazuje jedna studija iz Italije koja je analizirala preživljavanje djece oboljele od raka samo u Pijemontu, jednom od italijanskih regiona. Studija je pokazala da je od 1970. do 1994. samo u toj regiji bilo 2067 slučajeva kancera kod djece.

Takođe, i studija sprovedena u Americi tokom od 1950. do 1980-ih pokazuje da je od između 1965. i 1979 bilo 17.411 smrtnih slučajeva od raka kod djece manje nego što se to procjenjivalo 1950. godine.

“Smrtnost od leukemije pala je za 8.073 slučaja a od tumora bubrega za 2.393 slučaja”, kaže studija.

Još jedna studija pokazala je da u je posljednjih 50 godina procenat djece koja prežive kancer porastao sa 10 odsto na čak 80 odsto.

Kada je u pitanju autizam, on je prvi put kod djece opisan još 1943. godine. Studije pokazuju i da je 1970-ih, dakle, prije oko 50 godina, jedno u 2000 djece imalo autizam. Ista studija, takođe pokazuje i da je autizam danas mnogo rasprostranjeniji i da Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da u Americi jedno od 150 djece ima neki od vidova autizma.

Ipak, dokaza da vakcine izazivaju autizam svakako nema, o čemu smo pisali i ranije.

Svakako, obolijevalo se i od epilepsije, i to još u 19. vijeku kada su djeca koja su patila od nje stigmatizovana i mnoga su završila u duševnim bolnicama i kolonijama u koje su se smještali oboljeli.

Takođe, i druge studije pokazuju da su djeca kroz istoriju patila od epilepsije.

Zbog svega navedenog, ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu "Lažna vijest" dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Autor:
Darvin Murić
Objavljeno:
04.06.2021
Ocjena:
Lažna vijest
Viralne objave: Lažna vijest

Posljednje objavljene analize

Dezinformacija
Mejl poslat Faučiju 2005. ne dokazuje da je virus biološko oružje

Kao glavni epidemiolog najveće svjetske sile Entoni Fauči je od početka pandemije na...

14.06.2021 prije 11 sati

Lažna vijest
Lažne vijesti o smrti djece nakon vakcinacije

Posljedice vakcinacije tema je kojom se vjerovatno i najviše manipuliše na društvenim...

14.06.2021 prije 11 sati

Dezinformacija
Zatvori i vakcine: Zatvorenicima se ne skraćuju kazne na pola ako se vakcinišu

Mnoge države u svijetu podsticale su na različite načini svoje građane da se...

14.06.2021 prije 11 sati